online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kavazović: Nikada ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučimo, oslonjeni na Boga i svjeseni vrijednosti slobode

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović rekao je danas u Prijedoru da se mora nastaviti govoriti istina o stravičnim zločinima u Prijedoru tokom rata te učiniti sve da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima.

Kavazović je, nakon što je predvodio dženazu za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine, istakao da su se danas okupili samo devet dana nakon dženaze u Srebrenici, kako bi klanjali dženazu nevino ubijenim žrtvama i dovom se sjetili onih koji su već ukopani i za kojima se tuguje.

– Svako od njih umorenih i nas koji smo preživjeli strahote agresije na našu zemlju nosi bezbroj neispričanih priča. Možemo samo pretpostaviti kroz šta su prolazili naši šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije laka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ih zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti, ni suosjećanja – rekao je ef.Kavazović u svom obraćanju.

Dodao je da nikada više “ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučimo, oslonjeni na Boga i svjeseni vrijednosti slobode”.

Vjerujemo, kazao je ef.Kavazović, da će doći dan kada će zlotvori pogledati svoje žrtve u oči i pred njima polagati račun za svoja nedjela.

-Ta vjera u konačnu pravdu nas nikada ne napušta i daje nam snagu da u svojoj borbi istrajemo – kazao je reisu-l-ulema.

Šehid je, posjetio je, nazvan šehidom, svjedokom, jer će sjedočiti o onome što se dešavalo.

Izrazio je zadovoljstvo da se život vraća na ove prostore te da je bitno sačuvati svijest Bošnjaka o vjeri i domovini.

-Ta svijest će nas vezati s rodnom grudom – rekao je ef.Kavazović.

Danas su, kazao je, u Prijedoru dostojanstveno pokopane žrtve, podjeljena bol i patnja s njihovim najmilijia.

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas je klanjana kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine.

Ukopani su žrtave: Rifet (Huseina) Hirkić (1960.), Jasim (Ismeta) Fazlić (1950.), Mirsad (Ismeta) Fazlić (1963.), Enes (Idriza) Denić (1965.), Esad (Šaćira) Garibović (1967.) i Nihad (Sulejmana) Memić (1973.).

Pet žrtava je ekshumirano na lokalitetu Korićanske stijene, dok je tijelo Enesa Denića pronađeno na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Najmlađi ukopani je Nihad Memić, koji je imao 19 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Korićanske stijene 2017. godine.

Najstarija žrtva je četrdesetdvogodišnji Jasim Fazlić.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia