online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Katica za TVSA: Sudovi trebaju oduzimati vozila obijesnim vozačima

Samo u januaru ove godine pripadnici MUP-a KS kontrolisali su 18.000 vozača. Izdali su 3.000 više prekršajnih naloga u odnosu na isti mjesec 2021. godine. Sve bi to imalo svrhu da Sudovi izriču maksimalne kazne, oduzimaju vozila i postupaju po zahtjevu MUP-a KS ističe ministar Admir Katica. U suprotnom, na sarajevskim ulicama biće više nesavjesnih vozača kojima je automobil ništa drugo nego oružje za pješake.

Fatima Fazlagić, TVSA

Prekršajno sankcioniranje, barem u KS, čini se kod obijesnih vozača ne pije vode. Podatak MUP-a KS zabrinjava, 1478 vozača u ovome trenutku ima prekršajne naloge sa više od 2.000 maraka kazne.

-Mi djelujemo na taj način da nadležnim sudovima predlažemo lišenje slobode takvih osoba, i mislim da bi se u tom smislu stanje moglo popraviti, posebno u smislu borbe protiv saobraćajne delinkvencije. Ali i oduzimanje vozila kojeg neki očigledno voze obijesno i kod kojih je automobil oružje da može ubiti nekoga”, kazao je za Dnevnik TVSA Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Od decembra 2021. godine zbog ovakvih prekršaja oduzeta su 24 vozila i podneseno je još 65 zahtjeva za čije odlučivanje je zadužen kantonalni Sud.

A pješaci kažu nikada više nisu bili na oprezu. Poštuju sva pravila saobraćaja, ali ističu bez dodatnog opreza ne mogu biti sugurni.

Brojke su neumoljive. U 2021. godini u saobraćajnim nezgodama u KS 20 osoba je smrtno stradalo. 951 lice je povrijeđeno, teže 155 a lakše njih  796. To u praksi znači da svakog dana između dvije ili tri osobe budu budu povrijeđene u saobraćajnim nezgodana na sarajevskim ulicama.

Poseban problem predstavljaju povratnici činjenju krivičnih djela, koji konstantno ugrožavaju saobraćaj razvijajući velike brzine, pretičući na nepreglednim mjestima, tako što voze pod dejstvom droga i alkohola. Takvi su meta pripadnika MUP-a KS koji su u januaru ove godine izdali 3.000 više prekršajnih naloga vozačima u odnosu na januar prethodne godine. Pojačana aktivnost policije je na snazi, a kantonalni Sud mora donositi strožiji kazne odnosno izricati one maksimalne jer jedino će to poboljšati isgurnost zaključuje resorni ministar Katica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia