online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Karić: Sarajevo je reklo snažno NE svakom obliku nasilja!

Preko 10.000 dobrih, iskrenih duša, šetalo je za Nizamu, za sve žrtve nasilja, za institucionalno rješavanje problema, za budućnost naše djece bez nasilja, napisala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva i zahvalila se svima na podršci. Hvala moj voljeni grade, hvala ljudi. Nastavljamo raditi, jače i snažnije!!

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u toku protesta u Sarajevu, održanih zbog trostrukog ubojstva u Gradačcu, objavila je 16 zahtjeva koji će ispred Grada Sarajeva biti upućeni nadležnim institucijama vlasti.  

Kako je kazala, Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i adekvatno sankcionisanje u smislu eventualno utvrđenih propusta i krivične odgovornosti .Poziva nadležne subjekte da povećaju kapacitete sigurnih kuća za žrtve nasilja/korisnika sigurnih kuća i izgrade nove tamo gdje ih nema. – Institucionalna podrška kroz sistem socijalne zaštite. Pružanje adekvatne zaštite i podrške žrtvama nasilja nad ženama. Istovremeno od zakonodavnih organa se traži da promptno donesu propise kojim će se efikasno kontrolisati objave sadržaja koji promoviraju ili podstiču nasilje – kazala je gradonačelnica.

– Pozivamo nadležne vlade, ministarstva i druge relevantne subjekte da izvršioce teških krivičnih djela stave pod poseban efikasan i redovan nadzor policijskih organa, i to i nakon odsluženja dosuđene kazne, kao i da se zakonom definiše odgovornost policijskih službenika u slučaju propuštanja službene radnje – podvukla je Karić.

Grad Sarajevo traži drastično strožiji pristup u slučaju ponavljanja ili eskalacije nasilja, intenzivan rad na pravovremenoj procjeni rizika, te pozivanje na odgovornost i sankcionisanje policijskih službenika u slučaju neadekvatnog reagovanja na slučaj nasilja.

Kako je kazala, femicid se treba definisati kao posebno krivično djelo. Pravni akti BiH moraju prepoznavati i jasno definisati femicid, kojem se treba pristupati kao posebnom obliku ubistva (Izmjene i dopune krivičnog zakona i drugih pravnih akata).

Karić je navela da se apeluje na obrazovne i vjerske ustanove da preuzmu svoj dio odgovornosti i posebnu pažnju posvete edukaciji mladih u smislu promocije nenasilja u porodici i zajednici, a zatim pod 12. zahtjevom pozvala nadležne organe da hitno poduzmu aktivnost u cilju proširenja zatvorskih kapaciteta, a sve u cilju da bi svi izvršioci krivičnih djela, odmah po izricanju osuđujuće zatvorske kazne, mogli stupiti na izdržavanje (nerijetko izvršioci krivičnih djela uslijed nedostatka zatvorskih kapaciteta, zatvorske kazne odsluže tek protekom određenog vremena ili ne odsluže).

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia