Sarajevo

Kapidžić za Špicu: Projekat nije dobio dozvolu, jer je “dječije” napravljen

Gost emisije Špica bio je Faruk Kapidžić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gdje je govorio o problemu odbijenog idejnog projekta o kreiranju trga u srcu Sarajeva.

Naime, na pitanje šta je bilo sporno s projektom pa je odbijen, Kapidžić tvrdi kako su iz Komisije napisali jasno obrazloženje, gdje je vrlo kratko objašnjeno da je to iz razloga što je projekt takoreći “dječije napravljen”.

-To je jedna od najbitnijih lokacija koja je, iako predstavlja mali pješački prelaz, okružena sa četiri zgrade iz četiri perioda. Mi moramo da shvatimo kako je to tačka u Sarajevu okružena Alipašinom džamijom iz turskog perioda, zgradom Sarajevo – šuma iz austrougarskog perioda, zgradom Crvenog krsta iz perioda između dva rata i stambenim objektom braće Kadić na ćošku iz perioda moderne, pojašnjava Kapidžić.

Odnositi se prema tome na takav način i predložiti projekt koji je, kako Kapidžić kaže, htio prevariti građane, ne predstavlja problem, ali stručnu javnost je jako teško prevariti.

-Dodavati prozore, povećavati zgrade kako bi to ispao velik i bitan trg, da bi se on onda uredio i otvorio pred izbore je nešto što ne razumijem, zaključio je Kapidžić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.