online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kampanja „Ravnopravno-različiti”, koje je podržana od Evropske unije, okupila preko 500 učesnika u 5 gradova BiH

Organizacija amputiraca UDAS je sa svojim partnerima Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana „Nešto Više”, zaključila prvi dio kampanje“Ravnopravno-različiti”, koju finansira Evropska unija u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”. Kampanja „Ravnopravno-različiti” adresira izazove u inkluziji osoba sa invaliditetom i zagovara za njihova poboljšanja sa lokalnim zajednicama i relevantnim institucijama kroz aktivnosti u pet ciljanih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bijeljina i Trebinje) u Bosni i Hercegovini.

Organizacijom okruglog stola „Sva lica pristupačnosti II“ sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, gradske uprave  i nadležnih institucija u Sarajevu i Trebinju 26. odnosno 28. jula revidirani su u ranije definirani prioriteti pristupačnosti i inkluzije osoba sa invaliditetom u ciljanima gradovima.

Nakon provedbe diskusije sa 100 organizacija OSI i nadležnih loklaih vlasti u pet ciljanih gradova, evidentno je da je pandemija Covid-19 istakla potrebe za unapređenje različitih aspekata pristupačnosti u pomenutim gradovima, uključujući ne samo arhitektonsku pristupačnost javnih ustanova i okruženja,  već pristup infomacijama na javnim servisima, web sadržajima institucija vlasti te javnim uslugama u zajednici, što je je posebno bitno u rizičnim situcijama i humanitarnim kriznim stanjima.

Istaknuta je, između ostalog, potreba da se omogući partnerski odnos organizacija osoba sa invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kroz izgradnju i podizanje njihovih kapaciteta za uspješno uključivanje u procese donošenja odluka ali i uspostavu savjetodavnih pozicija ili vijeća za prava osoba sa invaliditetom u gradskima upravama, koju bi obnašale osobe sa invaliditetom u cilju integracije pitanja invaliditeta u aktivnosti i razvojne dokumente bitne za lokalnu zajednicu.

Preko 400 građana u pomenutim gradovima je učetvovalo u empatijsko-edukativinim performansima u kojem su građani imali mogućnost da se nakratko stave u poziciju OSI i spoznaju do koje mjere su medijski sadržaji javnih servisa pristupačni osobama sa invaliditetom.  Nakon toga su podijelili svoja razmišljanja kroz poruke koje su simbolično „gurnuli pod tepih”, navodi se u saopćenju.

Jedna od poruka građana je istakla neiskorišteni potencijal osoba sa invaliditetom: „Danas govorimo o 20% naših sugrađana sa invaliditetom, koji su potrošači i konzumenti usluga i roba u lokalnoj zajednici. Pitanje njihove participacije i doprinosa zajednici mora biti vrhunski prioritet kroz izgradnju društva jednakih mogućnosti u kojem bi kapaciteti, talenti i sposobnosti osoba sa invaliditetom došli do punog izražaja za dobrobit razvoja zajednice“.    

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Organizaciju amputiraca UDAS na 051 439 239 ili info@udas.rs.ba.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia