online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Kafedžić najavio redovno javno obavljivanje izvještaja o korupciji

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prezentirali su Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo koji je okarekteriziran kao još jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u KS i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije. 

Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec podržala je aktivnosti Ureda kao primjer za druge institucije u BiH, u radu u oblasti borbe protiv korupcije.

Kako je kazala, Misija OSCE u BiH ostat će posvećena radu Ureda, koji je razvio nekoliko baza podataka u interesu javnosti radi transparentnosti i u cilju uspostavljanja integriteta u javnom sektoru.

– Nova baza podataka javnih nabavki pospiješit će transparentnost u toj oblasti i dovesti do otkrivanja nepravilnosti u tom procesu. To je važno jer je proces nabavki podložan korupciji. Javne institucije i preduzeća u 2020. u Kantonu Sarajevo izvršile su oko 10.000 postupaka javnih nabavki i važno je osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava u interesu svih građana. Posebno je, nedovoljan nadzor u vremenu pandemije, otvorio prostor za koruptivne radnje – kazala je na konferenciji za medije Kavalec.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist rekla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, koji je novac građana.

– Korupcija je prepreka reformi i napretku u BiH. Korupcija narušava povjerenje građana u institucije, ali i samu demokratiju, obeshrabruje ozbiljne investitore. Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a i jedan je od 14 prioriteta EU da bi BiH postala kandidat – naglasila je ambasadorica Švedske, države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić rekao je da je taj ured, uz pomoć OSCE-a, razvio najjači informacioni sistem u regiji, kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Kako je kazao, dosad je razvio sedam registara, među kojima su registri o imovini imenovanih osoba, zaposlenih u javnom sektoru, transfera, poticaja u poljoprivredi, poticaja privredi… Kazao je da je u KS oko 5.000 javnih nabavki realizirano u ovoj godini.

– Kroz javne nabavke uzme se najviše budžetskog novca, u toj oblasti je najveći stepen rizika od korupcije. U registru se može vidjeti da li su institucije vršile istraživanje tržišta, koliko su poništili javnih nabavki, koje institucije najčešće idu u javne nabavke, da li su sačinjavale anekse ugovora, kolike su prosječne vrijednosti, kakve su vrste ugovora, postupaka – istaknuo je.

Kako je kazao, u 2021. dominira Zavod zdravstvenog osiguranja KS kad je riječ o javnim nabavkama.

– U 2021. dominiraju direktni sporazumi u KS. Identifikovana su dosad 1.504 poslovna subjekta, koji rade sa vlastima KS. Putem tog registra može se ustanoviti koje su to osobe unutar institucija i da li se mogu povezati sa političkim stranakama – dodaje Kafedžić.

Ističe da je ovo prvi put da, putem javnih mehanizama kao što je registar s mnogo alata za analitiku, u potpunosti mogu biti osvijetljeni, kako je kazao, mračni prostori u javnim nabavkama.

– Kad Ured utvrdi nepravilnosti (a utvrđeno ih je već nekoliko) izvrši analizu, ide se prema Agenciji za javne nabavke koja može izreći prekršajne sankcije. Ako je riječ o krivičnom djelu, idemo prema nadležnoj policijskoj upravi i Tužilaštvu KS – istaknuo je.

Vremenom će, kazao je, dobiti informacije koje su to političke partije najviše, kroz vlast, radile sa KS u segmentu javnih nabavki, pratit će i dodjele transfera nevladinim organizacijama.

– Prije nekoliko dana utvrdili smo da postoje indicije, u osnovnom i srednjem obrazovanju, u smislu da su kršeni zakoni o javnim nabavkama. To je u fazi provjere. Ovo je poruka svima koji realiziraju javne nabavke da ih pomno pratimo – naglasio je Kafedžić. Šef Ureda za borbu protiv korupcije najavio je i redovno javno obavljivanje izvještaja o korupciji.

Misija OSCE u BiH donirala je opremu Uredu, potrebnu radi digitalizacije baze javnih podataka. Istaknuto je da je to jaka poruka vlastima o tome da borba protiv korupcije ima podršku međunarodne zajednice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia