online slots game malaysia
KulturaVijesti

Juventa fest – festival za mlade i kreativne od 9. do 13. septembra u Sarajevu

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest biti će  održan u Sarajevu od 9. do 13.  septembra. Za festival je selektovano pet predstava iz BiH i regiona, a učesnicima festivala bit će pružena prilika za kreativni razvoj kroz niz radionica.

Poseban značaj radionicama daje činjenica da će Juventafest, koji je prošle godine postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju, i ove godine poželjeti dobrodošlicu srednjoškolcima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i srednjoškolcima iz Udruženja „Život sa Down sindromom“. 

Tako će grupa učesnika Juventafesta, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost vođena glumicom Alisom Čajić-Drmać, kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom.

„Radionica plesa“ čiji će program predstavljati fuziju savremenog plesa i fizičkog teatra povjerena je glumici i nekadašnjoj ritmičkoj gimnastičarki Amili Terzimehić. Kako ističe mentorica, cilj radionice jeste pomjeranje vlastitih granica, oslobađanje tijela i ono najvrjednije – druženje i razvijanje prijateljstava kroz grupni rad.

Profesorica i pjevačica Negra Čičić će s grupom učesnika Juventafesta kroz radionicu „Pusti muzici da te vodi“ pokazati kako probuditi svoje tijelo, “otkriti šta je sve moguće, a sve je moguće”!

Radionicu „Osnove animacije“ vodit će Filip Eldan, glumac i lutkar iz Varaždina, čiji je cilj mlade upoznati s različitim lutkarskim tehnikama (teatar sjena, UV teatar, teatar objekata, odnos glumca i lutke) te njihovom primjenom u dramskoj igri.

I ove godine pod vodstvom dramatugrinje i selektorice 8. Juventafesta Emine Omerović bit će održana radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. Cilj radionice „Skice za ideju“  jeste ovladavanje novim dramsko-pedagoškim tehnikama kroz  međusobno razmjenjivanje iskustva u radu sa srednjoškolcima, saopšteno je iz Udruženja „Medija-Art“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia