online slots game malaysia
BiznisVijesti

Jeličić: Za isplatu plata za april i maj, novac će dobiti više od 3000 privrednih subjekata

Vlada KS je jučer donijela odluku o dodijeli sredstava za isplatu aprilske i majske minimalne plaće radnicima zaposlenim u privrednim subjektima koji su aplicirali na javni poziv Ministarstva privrede.

Lista firmi koje su dobile sredstva objavljena je na web stranici Ministarstva privrede KS. Podsjećamo, riječ je o pomoći preduzećima koja zbog pandemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja nisu mogli normalno raditi, te su zbog toga imali velike gubitke.

-Ukupno je za mjesec april i maj, za isplatu plaće apliciralo 3 019 privrednih subjekata.

Od toga za mjesec april 1875 privrednih subjekata odnosno 12 412 radnika je prošlo aplikaciju i dobiće planirana sredstva za isplatu plata. U mjesecu maju ukupno je zadovoljilo kriterije javnog poziva 1559 privrednih, poslovnih jedinica odnosno 10 939 radnika, rekao je za TVSA Draško Jeličić, ministar privrede KS .

Napominje da za maj nisu potpisani sporazumi s općinama Centar i Ilidža i da su neki javni pozivi još u toku, tako da podaci o općinama nisu potpuno precizni, dok Općina Stari Grad nije pokazala interes da učestvuje u projektu.

Dodaje da je završen javni poziv Ministarstva privrede KS za poticaje sredstava za očuvanje starih i tradicionalnih zanata i obrta. Ministarstvo je primilo 348 prijava, što je za 29 posto više nego 2019. godine.

– Uslove za dodjelu poticajnih sredstava ispunjava 312 obrtnika, kojima će biti isplaćeno po 480,75 KM. Ukupan iznos za tu namjenu je 150.000 KM – rekao je Jeličić.

Ministarstvo privrede KS je programom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa povećalo sredstva koja se tradicionalno dodjeljuju poljoprivrednicima, tako da je ove godine za tu namjenu planirano 5.000.000 KM, a do danas je pravo na taj poticaj ostvarilo 607 poljoprivrednika. Aktivnost će se odvijati do kraja godine.

Jeličić dodaje da je na Skupštini KS usvojen program mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a tiče se razvoja male privrede. Programom je obuhvaćeno devet aktivnosti za čiju realizaciju je planirano 6.300.000 KM, a ta sredstva će biti realizovana u narednom periodu.

– Devet programa obuhvata kreditiranja pod povoljnijim uslovima, refundiranje kamata na preuzetim kreditima, poticaje za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaje za unaprjeđenje poduzetništva i obrta, edukaciju mladih za zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unaprjeđenje IT tehnologije, poticaje za startup subjekte male privrede, poticaj za razvoj ženskog poduzetništva i podršku mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata –  zaključio je Jeličić.      

           

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia