online slots game malaysia
Sarajevo

Javne ličnosti u Sarajevu traže hitne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa

Grupa javnih ličnost iz Sarajeva je u otvorenom pismu zatražila od nadležnih institucija Kantona Sarajevo uvođenje adekvatnih i neophodnih mjera s ciljem sprečavanja dodatnog pogoršavanja epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Na društvenoj mreži Facebook kreirana je grupa s ciljem okupljanja istaknutih ličnosti grada Sarajeva.

Članovi grupe su uputili otvoreno pismo nadležnima u Kantonu Sarajevo te pozvali građane i građanke Kantona Sarajevo da pismo istog sadržaja upute sa svojih ličnih e-mail adresa na e-mail adrese nadležnih.

U pismu se navodi da se obraćaju u svojstvu građana i poreskih obveznika Kantona Sarajevo, zabrinutih za živote i zdravlje članova porodica, vlastito i naših prijatelja, užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih organa vlasti povodom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. 

“Smrt naše drage sugrađanke Belme Šoljanin 9. avgusta 2020. godine, uzrokovane bolešću Covid-19, posljednja je u nizu tragedija od kojih puca srce i staje razum građana Sarajeva. Nažalost, neodgovornost nadležnih organa u poduzimanju neophodnih mjera za suzbijanje pandemije mjerljiva je jedino sa neodgovornošću dijela građana Sarajeva u poštivanju nužnih mjera zaštite zdravlja i života građana”, navodi se u pismu.

Građani u pismu od predstavnika vlasti kao i od svih ostalih odgovornih za rad nadležnih institucija i organa, zahtijevaju da odmah poduzmu sljedeće mjere u Kantonu Sarajevu:

Stvaranje svih zakonskih i organizacionih pretpostavki za rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvima nadležnih zdravstvenih institucija i organa;

– Stvaranje svih zakonskih i organizacionih pretpostavki za sprovođenje mjera zabrane okupljanja građana u grupama većim od 10 osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima;

– U najkraćem roku okončanje pogubnih sukoba između nadležnih zdravstvenih ustanova i precizno definiranje njihove saradnje, obaveza i nadležnosti;

– Pozivanje odgovornih u institucijama i organima ostalih kantona, Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine na poduzimanje navedenih ili sličnih mjera.

Pismo je potpisalo više od 500 javnih ličnosti i građana Sarajeva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia