online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Jasmin Salkić: “BH GAS radi isključivo po zakonu” TVSA/VIDEO

Prelazak na snadbijevanje gasa Bosne i Hercegovine preko Turskog toka neće prouzrokovati plaćanje penala mađarskom i srbijanskom transporterima preko kojeg je do sada stizao ovaj energent u BiH. Ovo je rečeno iz Energoinvesta koji su kritikovali BH Gas jer je avansno platio ovim trasporterima usluge iako, tvde, Gasprom neće koristiti taj gasni put za njegovu dostavu u BiH. U BH Gasu kažu da poštuju ugovore koji su na snazi i da nije utemeljno obazloženje o „višoj sili“ za prelazak na Turski tok pa su uvjereni da bi prekidanje plaćanja, odnosno ugovora, značilo i 23 miliona dolara plaćanja odštete.

Za prethodna tri mjeseca, da je gas dostavljen novim pravcem, Turskim tokom, bilo bi plaćeno manje za oko tri miliona dolara, tvrde iz Energoinvesta. Kažu da je BH Gas samoincijativno avansno platio usluge mađarskom i srbijanskom transporteru za april, iako su, tvrde, znali da taj gas ne mogu dobiti, jer ga ruski proizvođač od ovog mjeseca neće poslati tim, starim gasnim putem.

„Nakon ovog sagledavanja da je izvršena uplata milion i 600 hiljada dolara za transport koji se neće desiti, Energoinvest, uprava i ja smo podnijeli krivičnu prijavu kantonalnom tužilaštvu za štete koje su napravljene Enrgoinvestu. Sve uplate i sve ovo što se radi je urađeno uime Energoinvesta. Energoinvest je uputio pisme prema bankama u kojima ih je iupoznao da su povučena sve saglasnosti BH gasu“, rekla je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

U Energoinvestu su uvjereni da će njihovo obrazloženje o „višoj sili“ biti prihvaćeno za prekid ugovora o snabdijavnju gasa takozvanim starim tokom. Nova ruta za dotok gasa BiH koristi se od 1. aprila.

„U ugovoru sa mađarskim transporterom, postoje određene klauzule koje definišu pod kojim uslovima se može ugovor prekinuti. Postoje klauzule oje to definišu, to se tretira višom silom i u slučaju više sile nema plaćanja nikakvih penala“, kazala je direktorica.

U BH Gasu su kažu da se moraju izvršavati obaveze ugovora koji je, kažu, još uvijek na snazi.

„Ugovor nije rasknuti i BH gas je obavzan u skaldu sa svojim sporazumima vršiti plaćanja. U slučaju da mi ne izvršimo plaćanje, što je stav inašeg Nadzornog odbora, mi bi preuzeli na sebe raskid ugovora i onda bi preko BH gasa – koji formira cijene – došla faktura od 23 miliona dolara u ruku od 15 dana se izda, a uroku od 15 dana se mora platiti. To piše jedino u Ugovoru. BH GAS radi isključivo po zakonu, ugovorima na snazi, procesurama i sporazumima“, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH GAS-a.

Pojavio se i problem nominacija, odnosno iskazivanja potreba za gasom koje se šalju poizvođaču u Rusiji.

Uredbom Vlade Federacije, odvojene su nadležnosti pa samo Energoinvest može uvoziti ovaj energent, tvrde u Energoinvestu. Zbog posupanja BH Gasa, naglašavaju, Energoinvest je povukao sva ovlaštenja koja je bio ustupio BH Gasu.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia