online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Jakupović za Polis: Suština je izvršavanje presude Ustavnog suda

Nakon što je prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, građani oskudijevajući s odgovorima zastupnika, postavljaju pitanje jesu li suštinska ili proceduralna pitanja uzrok problema rada Skupštine KS. U emisiji Polis, jedan od gostiju je bio i Vedran Jakupović, zastupnik NiP-a u Skupštini KS, gdje je govorio o problematici rada Skupštine, ali i aktuelnoj presudi Ustavnog suda.

Naime, Jakupović tvrdi da su isključivo proceduralna pitanja uzrok. Riječ je, kako kaže, o poštivanju odluka Ustavnog suda i izbjegavanju pravljenja većih problema građanima KS.

Na pitanje dijeli li klub Naroda i pravde mišljenje da je SDA uz pomoć DF-a dovela do prekida sjednice isključivo zbog neprintanja skupštinskih materijala, što je samo dio presude Ustavnog suda, Jakupović objašnjava kako je moguće pogledati presudu Ustavnog suda u kojoj se u početnom dijelu navodi šta je to onaj koji je apelirao – Fadil Novalić zamjerio i jedna od osnovnih stvari je upravo dostava materijala.

 U članu 71. Poslovnika stoji “…upućuje se materijal…”, što pojašnjava da se ne precizira da li se materijal traži u printanoj ili elektronskoj formi, ističe Jakupović. Zaključak koji je donesen u septembru 2020. godine o dostavi materijala u elektronskoj formi je samo jedan, kako kaže, nastavak olakšavanja s jedne, a pojeftinjenja rada s druge strane. Taj zaključak je dobio tada podršku Skupštine, a printani materijali koji su zahtijevani će u konačnici koštati čak 11 hiljada maraka, naglasio je zastupnik NiPa.

Suština kako kaže, nije šta je kao odluku Ustavni sud donio, nego šta je apelant tražio.

-Ja razumijem da je riječ o informatičkoj nepismenosti, čim se izričito traži printanje materijala. Zakon nije manjkav nego postupak donošenja, odnosno on nije proveden u skladu s Poslovnikom, pojasnio je.

Na koncu, presudu Ustavnog suda ne treba komentarisati, nego se ona izvršava tako što zadnja dva dana kompletna ekipa u Vladi  i Skupštini printa materijale koji će biti spremni za potpis, a to je, kako zaključuje Jakupović, suština priče.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia