online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Izvršena primopredaja: Nekadašnji logor “Kon-Tiki” u Vogošći postaje “Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine”

U Vogošći je danas zvanično izvršena primopredaja otkupljenog objekta nekadašnjeg logora “Kon-Tiki čija će krajnja namjena biti uspostavljanje “Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine”. Muzej će biti podsjetnik na događaje iz perioda 1992 – 1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru ‘Bunker’ koji se nalazio pored objekta.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je prisustvovao primopredaji otkupljenog objekta od strane bivše vlasnice Anke Beganović, zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.

Objektom će upravljati JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo, a prema riječima ministra Osmanovića očekuje se da renovirani objekt bude otvoren u ovoj godini.

“Nakon više od deset godina realizirali smo skupštinsku odluku i započeli proces preuređenja prostora ‘Kon-Tiki’, a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve što smo doživjeli i preživjeli. Današnji čin preuzimanja znači da možemo krenuti u pokretanje tenderske procedure i renoviranje ovog prostora koji će biti jedna od nezaobilaznih edukacijskih tačaka, jer nam je veoma bitno da ispričamo istinitu priču o stradanju građana i građanki Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar Osmanović i dodao da je za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo izdvojio 750.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, putem Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia