Bosna i HercegovinaVijesti

Izvještaj USAID-a, OSCE-a i Evropske komisije ukazuju da se stanje u pravosuđu pogoršava, nužne su reforme


Korupcija, kriminal, zataškavanje, posredovanje, trgovina uticajem. Sve ovo se vezalo za pravosudne institucije u BiH. Izvještaji USAID-a, OSCE-a i Evropske komisije ukazuju da se stanje u ovoj oblasti pogoršava i da su reforme nužne. Dvije trećine ispitanika nema povjerenja u pravosuđe. U takvoj situaciji građani su prinuđeni da se sami bore za pravdu, a nosioci pravosudnih funkcija bježe od odgovornosti.

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e su prije nekoliko dana uhapsili Ziju Mutapa i Hasana Dupovaca. Na teret im se stavlja krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja. Sumnja se da su učestvovali u zataškivanju dokaza u slučaju Dženana Memića. Članovi porodice Memić već pet godina govore da nije bilo saobraćajne nesreće i da je Dženan ubijen. Zbog ometanja istrage podnijeli su krivične prijave protiv 45 osoba, među kojima je i bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić i zatražili smjenu sadašnje glavne tužiteljice Sabine Sarajlija.

„Nigdje u zakonu o VSTV-u ne stoji da je jedini način način da tužilac bude suspenovdan da se u odnosu na njega provodi istraga, postoji niz okolnosti koje upucuju“, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini godinama je opterećeno brojnim aferama. Krajem prošle godine ostavku je podnio prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija. U samo godinu dana Tegeltija je učestvovao u dvije afere: prvi put gdje je pokušao posredovati za brzo rješavanje jednog predmeta, a drugi zbog razgovora koji je vodio o jednom konkursu u pravosudnim institucijama. Na mjesto Tegeltija je došao Srđan Forca, koji je tokm rata u najmanje četiri slučaja pustio na slobodu počinitelje ratnih zločina.

„Činjenica da se u pravosuđu nastavljaju se širenje skandala ne znam kako će vstv izaći iz ove situacije svi koji su pomak očekivali“. Istakao je Branko Perić, sudija BiH.

Iz Transparency Internationala su upozorili da smjena Tegeltije neće značiti pomak. Za njih je problem imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, prilikom čega se ne provjeravaju njihovi imovinski kartoni, veze sa politikom i organizovanim kriminalom.

Perić je jedan od najvećih kritičara pravosudnih institucija. On smatra kako je greška bila očekivati od međunarodne zajednice da će reformisati pravosuđe, dok su političari djelovali nezainteresovano.

„Ne znamo ko se bavi reformom, privremena istražna komsija traži ostavku ministara pravde što je dokaz u ovoj zemlji da poltičare interesuju pare a ne reforma“, kazao je Perić.

Pravosuđe se nalazi u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima, kao što su rasformiranje trenutnog saziva VSTV-a, uvođenje vetting procedura ili re-evalucije svih sudija i tužilaca po ugledu na Albaniju i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost, smatraju naši sagovornici.
 

Jamin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.