online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Sadik Ahmetović

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu Sadik Ahmetović, kojom je oglašen krivim da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci.  

Kao je saopćeno iz Suda BiH, optuženi Ahmetović kriv je što je postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, kao ministar sigurnosti BiH, svjesno iskorišćavajući svoje ovlasti, pribavio imovinsku korist Adnanu Bektiću u iznosu od 7.414,00 KM.

Ahmetović  je u periodu od 1.1.2012. godine do 7.11.2012. godine sa Adnanom Bektićem potpisao više ugovora o djelu kako bi se stvorio privid da obavlja poslove i zadatke koji se, pored ostalog, odnose na pripremu projektne dokumentacije za uspostavu državnog opservatorija za analizu rizika i uvođenja sistema za praćenje hemijsko-radioloških aktivnosti ARGOS, a kasnije i za izradu strateškog plana i godišnjih planova Ministarstva sigurnosti, izradu godišnjeg programa rada Ministarstva prema Vijeću ministara BiH, prikupljanje i analizu statističkih podataka o općem i organiziranom kriminalu u BiH, terorizmu, graničnoj sigurnosti, javnom redu i miru, izradi Informacije o stanju sigurnosti u koju ulazi i ocjena provedbe Sporazuma o međunarodnoj i policijskoj saradnji, te drugim međunarodnim ugovorima koje potpisuje Ministarstvo u ime Vijeća ministara BiH.

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavio odnosno izvršio naručene poslove putem potpisanih ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u navedenom periodu nije bio zaposlen kao vozač u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Od Adnana Bektića oduzima  se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 7.414,00 KM, koju je dužan uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, saopćeno je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia