online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca donose i pravo personalne asistencije za RVI

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca Bosne i Hercegovine kojim se, između ostalog, redefinišu prava na ostvarivanje jednokratne dugoročne beskamatne pozajmice za rješavanje stambenih potreba, zatim subvencioniranje kamata kredita za rješavanje stambenih potreba, prava na novčanu pozajmicu za otvaranje radnih mjesta i pravo na subvencioniranje kamata kredita za otvaranje radnih mjesta.

Ministar za boračka pitanja KS-a Hajrudin Grabovica kazao je da je na inicijativu Saveza dobitnika ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” izmijenjen datum prijave za ostvarivanje prava na novčanu pozajmicu i dodjelu sredstava za rješavanje stambenih potreba te da se kao relevantno uzima provedeno vrijeme od deset godina neprekidnog boravka u Kantonu prije dana objave Javnog poziva za ostvarivanje tog prava.

Istakao je da je uvedeno i novo pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, kao i uslovi i kriteriji za ostvarivanje tog prava na nivou Kantona.

– Novo pravo je i personalna asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i 100 posto ratne vojne invalide prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe – naglasio je ministar.

Prema podacima o broju demobiliziranih pripadnika Oružanih snaga BiH sa područja Kantona Sarajevo, ukupan broj demobiliziranih boraca u KS-u iznosi 87.877. Na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo od 23. septembra 2019. godine nalazi se 5.653 demobilizirana branioca.

Prema procjeni, za realizaciju tog zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti oko 8.087.040 KM.

Zastupnik Socijaldemokratske partija (SDP) Samir Suljević smatra da preloženi zakon ima nekih povoljnosti, ali da predstavlja diskriminaciju boračke populacije te da veliki dio boračke populacije nije saglasan sa predloženim. Ipak, naglasio  je da će SDP podržati zakon, jer su ga podržala boračka udruženja, koja će biti i odgovorna za posljedice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia