online slots game malaysia
Sarajevo

Izložba ‘Stećci – svjetska baština UNESCO-a’ otvorena u Sarajevu

Izložba „Stećci – svjetska baština UNESCO-a” otvorena je večeras u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru programa manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”. Organizatori izložbe su HKD Napredak i Ministarstva kulture i sporta KS.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Ovaj projekt je osmislio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, u saradnji sa Miroslavom Palametom, a dizajn je radio Miro Raguž.

– Cilj ovog projekta je da afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju  – kazao je Landeka.

O izložbi je govorio povjesničar i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

– Stećci su vrijedno kulturno bogatstvo koje je kao takve prepoznao i UNESCO pa su oni 2016. godine upisani na Listu svjetske baštine, i to nekropole iz BiH, Hrvatske Srbije i Crne Gore. U BiH ih ima najviše. Službeno je u BiH evidentirano oko 60.000 stećaka, ali to nije konačni broj I ima ih puno više. Izvjesan broj stećaka je uništen, a takvo ponašanje je za svaku osudu. Nastojimo podizati svijest o potrebi njihovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije – kazao je Vujnović.

Izložba je otvorena do 8. maja, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia