online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izetbegović u Budimpešti: Blokade uzrokovali političari iz RS, jer ne mogu negirati genocid

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti. 

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da je neupitan utjecaj zemalja Jugoistočne Evrope na budućnost Evropske unije (EU), ali da je upitna forma u kojoj će učestvovati u kreiranju te budućnosti. 

Podsjetio je da je evropski put BiH trenutno u zastoju. 

– Razlog za to su blokade i kriza koje su uzrokovale političke snage iz entiteta RS, samo zato što im je zakonski zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo negirati genocid i odlikovati presuđene ratne zločince – upozorio je Izetbegović. 

Također je upozorio na primjere diskriminacije u entitetu RS, te da predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost. 

Pozvao je države članice EU na nultu stopu tolerancije prema kreatorima destruktivne politike, te na korištenje mehanizama kojima se može zaustaviti i spriječiti destabilizacija prilika. 

– Sve što je potrebno da bi se mir i stabilnost sačuvali, te da bi BiH što prije nastavila svoj evropski put, jeste striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, važećih zakona i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – istaknuo je Izetbegović. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia