online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izetbegović i Krišto na Samitu parlamentaraca Zapadnog Balkana i EP

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvovaće danas, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, na 2. Samitu predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta.

Prema najavama domaćina, održavanje 2. Samita predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta biće prilika za nastavak i produbljivanje interparlamentarne saradnje, posebno nakon izazova koje je pred najvišim zakonodavnim tijelima zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) stvorila pandemija virusa korona (COVID – 19). U tom kontekstu, glavna tema o kojoj će se raspravljati na Samitu nosi naslov „Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja EU nakon COVID-a“.

Predviđena je i rasprava o ulozi parlamenata u obezbjeđenju demokratskog učešća, nadzora i legitimiteta u procesu pristupanja EU.

Kako je najavljeno, tokom Samita biće razmijenjena iskustva i najbolje prakse o tome kako parlamenti mogu održati svoju ključnu ustavnu ulogu u teškim uslovima pandemije, kao i nakon pandemije, posebno u procesu proširenja EU.

U okviru Samita, kako je najavljeno, biće održan i sastanak Odbora za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović lično će prisustvovati Samitu u Briselu, dok će predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto na Samitu učestvovati u online formatu, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia