online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Iz Vlade KS i Uprave policije poručuju: Sigurnost u saobraćaju ćemo podići na viši nivo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i komesar MUP-a Nusret Selimović poručili su da će sigurnost u saobraćaju u Kantonu Sarajevo podići na viši nivo. 

Na operativnom sastanku su prezentovane dosadašnje aktivnosti resornih ministarstva za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, ali i planovi za budućnost, saopćeno je iz KS.

Doneseno je nekoliko zaključaka koji se odnose na kretanje u saobraćaju, video nadzor u javnom prijevozu, na područjima oko škola i na stajalištima, smanjivanje maksimalne brzine kretanja vozila u zonama škola, kao i postavljanje većeg broja radara.

Zaključcima je definisana neophodnost efikasnije kontrole i nadzora javnog saobraćaja, strožije kažnjavanje prekršitelja saobraćajnih obaveza i intenziviranje aktivnosti na jačanju alternativnih vrsta prevoza.

– Očekujemo od Ministarstva pravde KS da prema Vladi Federacije uputi inicijativu za donošenje zakona o dopuni Zakona o prekršajima, na način da se uvedu nove zaštitne mjere, poput zabrane izdavanja pasoša, davanja subvencija i olakšica, koje daju općine, kantoni i Federacija, a za koje su aplicirale osobe koje imaju neplaćene saobraćajne kazne – istakao je premijer Forto.

U toku je formiranje radne grupe koja će isključivo raditi na temama vezanim za sigurnost u saobraćaju, a koju čine sve nadležne institucije.

– Fokus djelovanja našeg Ministarstva je, pored infrastrukturnih projekata, sigurnost u saobraćaju, sa posebnim naglaskom na sigurnost djece. Iz tog razloga smo osnažili saradnju sa BIHAMK-om i Vijećem roditelja i počeli sa realizacijom brojnih kratkoročnih i dugoročnih projekata koji će popraviti trenutno stanje – rekao je ministar Šteta.

Zaštitne ograde će biti ugrađene na svim saobraćajnicama koje su u nadležnosti Direkcije za puteve KS i nastavit će se sa obnovom horizontalne i vertikalne signalizacije, prvenstveno na područjima oko škola.

Projekt adaptivnog upravljanja saobraćajem i postavljanje video nadzora na svim raskrsnicama jedno je od dugoročnih rješenja za rješavanje ovog problema.

Ministar Katica je naglasio da će policija nastaviti sa provođenjem pojačanih aktivnosti u saobraćaju, na način da će se uključiti sve organizacione jedinice Uprave policije, što će podrazumijevati i angažman Specijalne jedinice.

– U toku je realizacija projekta nabavke video nadzora saobraćaja u KS u cilju provedbe Akcionog plana za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila. Navedeni video nadzor bi trebao sadržavati podsistem za automatsko prepoznavanje radnji učesnika u saobraćaju, što će pod lupu Uprave policije dodatno postaviti učestale prekršioce propisa o saobraćaju, ali i druge vozače – istakao je Katica.

Edukativni pristupi od najranije dobi i podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju, načini su koji nikako ne smiju biti zanemareni, a koji itekako mogu uticati na drugačiju sliku i rješavanje problema, stoga će Vlada KS i resorna ministarstva zajedno sa partnerima povećati broj edukativnih projekata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia