online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Iz Opće bolnice nezadovoljni poštivanjem nedavno donesene naredbe Federalnog kriznog štaba

Iz Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš nezadovoljni su poštivanjem nedavno donesene naredbe Federalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva da svaka bolnica u Federaciji mora svojih 30 % kapaciteta ustupiti za COVID bolesnike. Tvrde kako su oni tu odredbu ispoštovali, za razliku od KCUS-a. Pozivaju federalno ministarstvo zdravstva i krizni štab da provjere na terenu poštivanje naredbe te o tome sastave izvještaj. Ovakav način zbrinjavanja COVID pacijenata Opća bolnica, ističu, ne može sama nastaviti.

Za tri dana otkako je Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš otvorila 30% svojih kapaciteta za Covid pacijente u skladu s naredbom Federalnog kriznog štaba  – u ovoj ustanovi trenutno se liječi 30 oboljelih. S druge strane tvrde da KCUS i dalje ne prima broj oboljelih koji bi trebao u skladu s naredbom.

„Ovo više nije zahtjev, molba, ne ovo je ultimatum da obje bolnice moraju imati 30% COVID bolnice i KCUS i Kantonalna bolnica Abdulah Nakaš ukoliko se ovo ne ispoštuje šta nam slijedi. Slijedi to da ću ja ići na bolovanje, pošto sam jedini infektolog ovdje. Znači, ne može biti po zakonu o zaraznim bolestima, bolnica za zarazne bolesti bez infektologa. Ostavićemo im sve i nek rade šta hoće i kako hoće“, kazao je dr. Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici.

Iz Senata Opće bolnice podsjećaju da se ova naredba mora poštivati jer svoje uporište ima u nekoliko zakona.

Uporište joj je u zakonu o zdravstvenoj zaštiti i zakonu o zaraznim bolestima i zakonu o spašavanju. Pozivam onog ko je izdao naredbu koliko je danas obiđe u Sarajevu obje ustanove i konstatuje kako je naredba izvršena  –  za one koji naredbu nisu izvršili postoji u zakonu krivičnom sankcija zbog ugrožavanja života građana i to je sva mudrost“, rekao je dr. Dragan Stevanović, član Senata Opće bolnice.

Iz Federalnog kriznog štaba kažu kako nemaju još uvijek potpune podatke o poštivanju naredbe. Zatražili su od svih bolnica da se pismeno očituju. Također, ističu da nema potrebe za dizanjem panike.

„Ono što je jako važno reći da u ovom trenutku, informacije s terena govore da su svi u tim procesima. Ja moram reći to je za početak jer ukoliko ovakav trend nastavi mi ćemo morati ići sa znatno većim kapacitetima“, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdsravstva FBiH.

Iz Opće bolnice također ističu da su prevareni. U ovoj bolnici bi kažu trebalo da budu liječeni samo lakše i srednje teški COVID pacijenti, jer nemaju dovoljno kapaciteta za liječenje težih oboljelih kao što su respiratori i oksigenacija. Taj dogovor, tvrde, nije ispoštovan i oni imaju već jednog težeg pacijenata koji bi se trebao liječiti u izolatoriju na Podhrastovima.

„On mora biti trijažni centar i da svi pacijenti idu gore, da oni odrede koji su kritični i lakši i da ih odmah primaju – a da kažu srednje i teški 45 klinički centar  –  10 kantonalna opća bolnica i sve tako dok se gore ne napuni 450 a kod nas 102 pacijenta“, istakao je dr. Drljević.

Iako su naredbom Federalnog kriznog štaba bolnice mogle smanjiti obim usluga za sve one koji nisu COVID pozitivni. Iz Opće bolnice kažu da to nisu uradili jer bi to značilo stigmatizaciju pacijenata. Bez obzira na to što u ovoj bolnici je trenutno 40 zaraženog medicinskog i nemedicinskog osoblja – dnevno u ovoj bolnici uslugu dobije između 1.000 i 1.500 pacijenata. Tokom dana kontaktirali smo i KCUS, međutim izjavu od nadležnih iz ove ustanove nismo dobili.

Berina Bevrnja – Muratović

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia