online slots game malaysia
Sarajevo

Istraživanja na KCUS-u: Izolovani koronavirus malo odstupa od virusa u Wuhanu

Na KCUS-u završeno je ispitivanje genetičkih sekvenci novog korona-virusa. Sekvenciranje prve grupe izolata SARS-COV-2 je urađeno, što je, kažu na Kliničkoj mikrobiologiji, veliki uspjeh. Svi podaci uneseni su u međunarodnu bazu, što znači da će se koristiti za upoređivanje s genomom virusa iz svijeta.

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu do danas je testirano više od 25.000 uzoraka na COVID 19. Zahvaljujući tome, napravljena je svojevrsna banka sojeva korona-virusa. Sve to, odlična je podloga za istraživanja virusa, njegovog porijekla, ali i transmisiju, kažu iz Kliničke mikrobiologije. Među 40.000 sekvenci kompletnog genoma u međunarodnoj bazi podataka, od danas su i podaci iz Bosne i Hercegovine.

-U narednom periodu će uslijediti detaljne analize i informacije, ali prve koje smo uočili je da naš soj virusa pripada kleidu G koji je prisutan na svim kontinentima, vrlo brojan na području Evrope. Tako da možemo reći da naš virus vrlo malo odstupa od izvornog virusa Wuhan, kazala je za TVSA Amela Dedeić-Ljubović, šefica Kliničke mikrobiologije KCUS-a.

Testiranja se nastavljaju, poručuju sa KCUS-a. Nadaju se da je vrhunac epidemije kada je riječ o našoj državi – prošao. Testova, poručuju, ima dovoljno te vjeruju da ih neće sve upotrijebiti. Na građane apeliraju da i dalje poštuju preporuke za nošenje zaštitnih maski te socijalnu distancu.

Nedim Selimbegović, TVSA

Pogledajte kompletnu priču

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia