online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Islamska zajednica u BiH: Konferencija o silovanju kao obliku postizanja ciljeva genocida u BiH

– Konferencija “Dvadeset peta godišnjica genocida u Srebrenici – silovanje kao oblik postizanja ciljeva genocida u BiH“ u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Na otvaranju konferencije reisu-l-ulema ef. Husein Kavazović naglasio je da silovanje u osnovi nosi genocidnu namjeru počinitelja, kao i istrebljenje.

“Žrtve genocida u Srebrenici posebno boli to što i nakon četvrt stoljeća, nakon pravosnažnih presuda dva međunarodna suda, stotina otkrivenih masovnih grobnica i hiljada svjedočanstava preživjelih, imamo ne samo pojedince, nego i zvaničnike, koji kako u Bosni, tako i u susjednoj Srbiji, a nažalost u posljednje vrijeme i u svijetu, čak i institucionalno odlikuju osobe koje negiraju genocid. Takvi te ljude svjesno ubijaju po drugi put“, kazao je Kavazović i dodao:

“Silovanje spada u najteže zločine protiv čovječnosti, koje u osnovi nosi genocidnu namjeru počinitelja, kao i istrebljenje. Zbog toga žrtvama silovanja dugujemo da se ne jednom u godini, nego svakoga dana upitamo jesmo li radili dovoljno i možemo li kao ljudi, ali i kao država, oličena u tužilaštvu i sudu na svim razinama, ali i zajednica poraditi više da im se pomogne i da se istina o njihovoj patnji čuje. Žrtve ne traže ništa do priznanje njihove patnje i stradanja, oni traže istinu i pravdu, a bez istine i pravde svijet ne opstaje.“

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia