online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Inauguralna sjednica Upravnog odbora za izgradnju mira u BiH

Inauguralna sjednica Upravnog odbora za izgradnju mira za Bosnu i Hercegovinu, kojom su predsjedavali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, održana je danas u Sarajevu.  

Ovaj Odbor će nadgledati i usmjeravati rad aktivnosti Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini kao kamen temeljac partnerstva između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija.

Aktivnosti koje će se provoditi uz podršku Fonda GS UN-a za izgradnju mira u periodu od 2023. do 2027. godine podstaći će pomirenje i čvršće veze u zajednici; raditi na premošćivanju jaza koji prevenira učešće žena u procesima donošenja odluka u Bosni i Hercegovini; osnažiti mlade graditelje mira i koheziju lokalnih zajednica, a sve u partnerstvu sa brojnim institucijama i organizacijama civilnog društva širom zemlje.

Upravni odbor također će podržati ubrzanje i usklađivanje sa opredjeljenjem BiH za ispunjavanje ključnog prioriteta 5, “stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje”, u okviru 14 prioriteta za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

– Želim čestitati Bosni i Hercegovini na ovom važnom koraku naprijed, uz podršku Fonda GS UN-a za izgradnju mira. Uz obećanje ulaganja 36 miliona KM do 2026. godine, ova će prilika omogućiti dugoročniji i inkluzivniji pristup izgradnji mira i pomirenju u cijeloj zemlji – kazala je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Ona se također, iskreno zahvalila partnerima i donatorima na njihovoj nepokolebljivoj podršci.

– Ostvarivanje prioriteta za članstvo u Evropskoj uniji je ključni vanjskopolitički cilj BiH. Zahvaljujemo Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim partnerima za svu njihovu podršku institucijama BiH. Zajednički rad na izgradnji povjerenja među ljudima u BiH jeste i treba biti ključni interni cilj svih aktera u zemlji – kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Članovi i članice Upravnog odbora za izgradnju mira trenutno uključuju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, ministre, multilateralne predstavnike na visokoj razini, uključujući Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, i bilateralne predstavnike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia