online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

IGK o predstojećoj presudi Stanišiću i Simatoviću

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) očekuje da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove 30. juna nakon ponovljenog suđenja potvrditi stručno mišljenje francuske sutkinje Michele Picard koja je u suprotnom mišljenju priloženom uz hašku oslobađajuću presudu “Stanišić Simatović” ocijenila da su dokazi bili dovoljni za osuđujuću presudu protiv dvojice bivših dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti za zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne jedinice pod njihovom kontrolom.

Kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u procesu realizacije udruženog zločinačkog projekta s ciljem formiranja Velike Srbije na račun prije svega Bosne i Hercegovine, ali i djelova Hrvatske, Slobodan Milošević i njegov kriminalni establišment su formirali dvije kriminalne linije. Vojnu liniju Milošević, Perišić, Mladić i MUP-ovu liniju, Milošević, Stanišić i Simatović.

Iz IGK-a naglašavaju da presuda Stanišiću i Simatoviću nije samo pitanje lične odgovornosti dvije osobe, nego je ona bitna za razumijevanje udruženog zločinačkog projekta i strukture na koju se oslanjao.

-Oni koji se terete za udruženi zločinački projekt koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela, u ime kriminalnog pohoda za realizaciju Velike Srbije, oni koji su opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali vojne i paravojne snage koje su počinile zločine na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zaslužuju sudsku osudu – poručuju iz IGK-a. 

Upozoravaju da bi sudsko oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde, uvreda i poniženje žrtava, atak na istinu i pravdu i obesmišljavanje rada i negiranje zaostavštine Haškog tribunala.

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia