online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Hurtić oštro osudio nasilje nad djecom u Pazariću

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je u povodu objavljenog snimka zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić oštro osudio bilo kakav obilk nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom.

Smatra neophodnim da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom.

– Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se predupriijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma,  koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa – kazao je Hurtić.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia