online slots game malaysia
Svijet

Hrvatska: Otvoreni kafići, vrtići, igrališta, tržni centri

Unatoč proljetnoj kiši, na terase zagrebačkih kafića jutros su stigli prvi gosti na jutarnju kavu. Vlasnici kafića dužni su osigurati razmak među stolovima, a gosti su dužni držati razmak od najmanje 1,5 metara. Također, konobari moraju nositi zaštitne maske i rukavice te omogućiti gostima dostupno dezinfekcijsko sredstvo. Među ostalim mjerama, kafići ne smiju gostima posuđivati dnevne novine zbog povećane mogućnosti zaraze.

Nakon gotovo dva mjeseca zabrane rada zbog koronavirusa otvaraju se kafići, restorani, trgovački centri i dio škola, ali uz pridržavanje posebnih epidemioloških mjera.

Tako su terase i unutarnje prostore za goste otvorili kafići, restorani, ali i trgovački centri te predškolske i školske ustanove za djecu od 1. do 4. razreda, dok se i dalje veći dio nastavnog programa odvija na daljinu, putem televizije i interneta. Nastava je omogućena i za djecu kojima je potreban pomoćnik u nastavi jer otežano prate redovni školski program.

Izuzetak je otok Brač na kojem je broj novozaraženih u posljednjim danima porastao.

Prema procjenama hrvatske ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, u školske klupe danas se vraća oko 4.500 učenika, dok se u predškolske ustanove vraća preko 12.000 djece. Preporuka je da ipak što veći broj djece ostane kod kuće, posebno ako je riječ o djeci s kroničnim bolestima.

Odobreno je okupljanje do 40 osoba, umjesto dosadašnjeg ograničenja na pet osoba, što posljedično omogućava rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.
Ukidaju se e-propusnice za teritorij Hrvatske te se uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Hrvatska danas otvara i granice, tako da svi građani koji dolaze iz zemalja Europske unije ne moraju u dvotjednu karantenu, no ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja ne preporuča se do 15. lipnja, kada se očekuje ukidanje i te mjere.

Otvorena su i dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori.

Od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja, omogućit će se ponovno organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara te bazena.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia