online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Hrvatska delegacija HDZ/EPP glasovala protiv izvješća o BiH

Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, stoji, uz ostalo, u izjavi Kluba HDZ-a unutar Europske pučke stranke.

Dodaje se kako je u nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća.

Nažalost, nadalje se navodi, “nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća”.

– Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma – ističe se u izjavi Kluba HDZ-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia