online slots game malaysia
BiznisVijesti

Hotelijeri Starog Grada poručili: Bez pomoći vlasti, mi smo pred gašenjam

– Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i hotelijeri sa područje te sarajevske općine uputili su danas apel za pomoć višim nivoima vlasti, jer kako su rekli ova turistička grana bi se u suprotnom mogla dugo vremena oporavljati, a u nekim slučajevima i ugasiti.

Prošle sedmice načelnik je okupio hotelijere iz Starog Grada kako bi zajednički zauzeli stavove i donijeli zaključke te uputili zahtjeve prema kantonalnom, federalnom i državnom nivou vlasti u BiH.

“Hoteli i turizam su sigurno jedna od najugroženijih grana privrede u BiH, jer se njihovi gubici u zadnja dva mjeseca ne mjere u procentima od 20, 30 i 50 posto, nego možemo reći sigurno između 70 i 100 posto“, kazao je Hadžibajrić i dodao da je BiH napravila neke nevjerovatne stvari time što je u posljednje vrijeme dozvolila dolazak građanima iz Schengenske zone, ali ne i državljanima iz istočnih i arapskih zemalja.

“Očito je da se radilo po principu nekakve različitosti, da ne kažem da čovjek neke stvari ne može da razumije. Ne vidim nikakvog razloga da granice nisu bile otvorene za sve državljane bilo koje države, sa koje god strane svijeta dolazile.“

Hadžibajrić je upozorio da se hotelijeri ne samo u Starom Gradu, nego i u cijelom Kantonu Sarajevu, zbog pandemije COVID-19, nalaze bukvalno pred zatvaranjem.

Tatjana Jovičić iz hotela Central naglasila je da samo zahvaljujući investitoru iz Irske još uvijek nisu otpustili niti jednog radnika, ali i da takav način poslovanja neće moći trajati vječno. Kako kaže pomoć od bilo kojeg nivoa vlasti u BiH od marta pa do danas nisu dobili.

“Nadamo se da će se desiti konkretna pomoć i da ćemo preživjeti ovaj period. Mi smo sada u ljetnom periodu kada su hoteli imali zadnjih 10-15 godina rast posjećenosti. Reći ću vam za mjesec august, koji je bio neka nada za turizam Sarajeva, zbog Sarajevo Film Festivala. Konkretno u našem hotelu imamo malo rezervacija za vrijeme festivala. Imamo 32 sobe i imamo možda desetak rezervacija“, kazala je Jovičić.

Tarik Jašarević, vlasnik Turističke agencije Relax Tours i hotela Pino Nature objasnio je da je važno djelovati trenutno kako bi se spasilo hotelijerstvo, jer bi čekanje za mnoge moglo biti kobno.

Među zahtjevima hotelijera iz Općine Stari Grad, između ostalog, je: subvencioniranje plata i doprinosa uposlenih radnika u turizmu, radi očuvanja radnih mjesta, unazad pet godina i do kraja 2020. godine; subvencije 100 posto na režijske troškove do kraja 2021; sve mjere pomoći privrednicima u turizmu produžiti do kraja 2021; kompletan turistički sektor uvrstiti na listu djelatnosti kojima je zabranjen rad i korigovati kvalifikaciju da hotelima nije zabranjen rad u vrijeme krize; rebelans budžeta za 2020. i 2021. godinu kojim se nalaže Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da sredstva planiran za razvoj turizma preusmjeri za poticaj turističkim subjektima; liberalizacija viznog režima; pregovori sa bankarskim sektorom kako bi se dogovorile olakšice za hotelijere koji su korisnici kredita; otvaranje granica uz potrebne mjere predostrožnosti zbog COVID-19…

Simbolično obraćanje javnosti načelnika Hadžibajrića i hotelijera iz Starog Grada održano je u hotelu President, koji je trenutno zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia