online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hota-Muminović za TVSA o testu procjene zrelosti prvačića: Važno da roditelji ne prenesu zabrinutost na dijete

Polazak u prvi razred osnovne škole veliki je trenutak u životu cijele obitelji, a posebice za dijete koje se prvi put susreće s novim pravilima ponašanja, novim licima i novim prostorom. O upisu prvačića koji u KS počinje 1. februara, u Sarajevskom jutru govorila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS – Naida Hota-Muminović.

KS bilježi stabilan broj učenika upisanih u prvi razred

To je veliki događaj i doživljaj za cijelu porodicu i važan korak u životu svake porodice, a za dijete ulazak u formalno obrazovanje. Administativno gledano, mi smo upis prvačića pomjerili još prošle godine nešto ranije, tako da on sada počinje 1. februara i prvi upisni rok će završiti krajem februara. Očekujemo generaciju od 4 hiljade prvačića u KS. To je i dalje stabilan broj, s obzirom na negativne trendove i odlazak mladih iz BiH – istaknula je ministrica.

Šta je potrebno za upis u školu?

Potrebno je otići u predškolsku ustanovu koju dijete pohađa, bilo vrtić ili predškolski obavezni program, gdje će roditelji na raspolaganju imati obrazac za prijavu upisa koji će im uručiti odgovorne osobe u vrtiću. Uz taj obrazac dobit će i potvrdu da je dijete pohađalo vrtić. Uz ta dva obrasca će pridružiti i ljekarsko uvjerenje koje se pribavlja u Domu zdravlja tamo gdje je karton djeteta, rodni list i CIPS prijavu. Sve te dokumente roditelji će poslati ili odnijeti u školu ili poslati mailom. Onda će čekati termin za testiranje – objasnila je.

Više o testiranju procjene zrelosti djeteta

Riječ je o procjeni zrelosti djeteta i možemo reći da je to i u školi jedan svečani događaj. Nije riječ o tome da će se dijete suočiti s prvim testom u životu gdje će dobiti ocjene i bodove i važno je da roditelji/staratelji koji idu u pratnji djeteta to ne shvate ozbiljno i ne prenesu zabrinutost na dijete – savjetuje ministrica Hota-Muminović.

Upisati dijete u školu u općini u kojoj je prijavljeno ili ?

Preporuka je uvijek da se dijete upiše u školu gdje pripada po svom školskom području, a to će roditelji znati preko web stranice škole. Roditelji mogu odabrati i drugu školu, a ne samo školu gdje je školsko područje, ali tu ima rizik jer postoje škole gdje puno djece želi biti upisano, odnosno roditelji pretenduju određenim školama i tamo onda bude velika gužva. Ne možemo garantovati da će se svi moći upisati gdje žele, ali moramo poštovati pedagoške standarde i maksimalan broj učenika. Formirali bismo mi i nova odjeljela, ali škola mora funkcionisati cijeli dan u dvije smjene – naglasila je.

Cijeli razgovor pogledajte na YouTube kanalu TVSA:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia