online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hota-Muminović: Distanca od jednog metra, znači povratak u škole

Vlada Kantona Sarajevo je donijela zaključak koji se odnosi na nastavni proces u školama, kao i preporuke i naredbe vezane za epidemiološku situaciju.

“Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra 2021. godine. Odvijat će se u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Među ostalim mjerama, ona najvažnija je distanca od jednog metra. Tamo gdje se ta mjera ne može ispoštovati, škole će autonomno organizirati model nastave i nastavni proces tako što će omogućiti da što veći broj učenika, što češće, bude u školskim klupama. Sve ovo odvijat će se uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje detaljnije će urediti još neke specifične aspekte organizacije nastavnog procesa. To uputstvo dostavit ćemo školama sutra u toku dana”, saopštila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Upućuje se poziv uposlenicima u obrazovnom sektoru i studentima u Kantonu Sarajevo da do početka školske/akademske 2021/22. godine prime bar jednu dozu vakcine protiv Covid-l9, u cilju sigurnog odvijanja nastavnog procesa. Zaključkom Vlade sa današnje sjednice, naloženo je Zavodu za javno zdravstvo KS da pripremi dokument o strategiji screening testiranja brzim antigen testom prisustva virusa Covid-19 među nastavnim osobljem i učenicima, uz dozvolu roditelja, na početku nastavnog procesa, u cilju prevencije širenja virusa Covid-l9. Također, naloženo je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo da organizuje Edukaciju za osoblje, roditelje i učenike o oboljenju Covid-19, uključujući simptome, komplikacije, kako se prenosi i kako spriječava širenje Covid-19. Vlada je obavezala Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo u skladu sa trenutnom važećom Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o dozvoljenom broju osoba koje mogu biti u zatvorenom prostoru i obaveznom nošenju maske, o čemu će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvještavati Vladu Kantona Sarajevo jednom sedmično.

Vlada je uputila preporuku svim poslodavcima (u javnom i privatnom sektoru) na području KantonamSarajevo da odobre uposlenicima jedan radni dan plaćenog odustsva na dan vakcinacije. Upućen je i poziv svim građanima Kantona Sarajevo da se u što većem broju i u što kraćem roku odazovu na vakcinaciju. Kanton Sarajevo trenutno ima dovoljan broj vakcina raznih vrsta, a otvoreni su i dodatni vakcinalni punktovi. “Masovnom imunizacijom postižemo kolektivni imunitet a to omogućava i slobodnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Krizni štab i Vlada Kantona Sarajevo pomno će pratiti razvoj epidemiološke situacije te će nakon 14 dana razmatrati uvođenje novih mjera koje već postoje u većini zapadno-evropskih zemalja i zemalja u okruženju”, poručili su iz Vlade.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia