online slots game malaysia
BiznisVijesti
Izdvajamo

Hodžić: Za deset dana u KS broj nezaposlenih veći za 362

Nurija Hodžić, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS rekao kako isplata socijalnih davanja u KS neće biti dovedena u pitanje.

”Naprotiv, u skladu sa Zaključkom Vlade KS, Ministarstvo je poduzelo sve aktivnosti da se osnovica za obračun materijalnih i drugih davanja poveća što će dovesti i do povećanja svih socijalnih davanja”, pojasnio je Hodžić.

Drugo pitanje upućeno Ministarstvu odnosilo se na to kako se u ovom trenutku prijaviti na biro za zapošljavanje te pojasnio kako nema potrebe da sugrađani dolaze u biroe i stvaraju gužve, već to mogu uraditi preko elektronske pošte.
Hodžić je rekao i kako je naknada koju isplaćuje JU Služba za zapošljavanje KS mjesečno iznosi 377 KM, a dužina isplate naknade definisana je dužinom prethodnog radnog staža prije prijave na biro.

”Od 18. marta, odnosno od proglašenja stanja prirodne i druge nesreće u KS, prema podacima JU Služba za zapošljavanje KS, do danas broj nezaposlenih osoba je porastao za 362”, rekao je Hodžić.

”Nezaposleni, također ostvaruje i pravo na zdravstvenu zaštitu preko JU Služba za zapošljavanje KS”, rekao je Hodžić.
Osvrnuo se i na brojke o nezaposlenima otkako je na snagu stupilo stanje prirodne i druge nesreće u KS.

Dodao je kako je teško reći koliko bi osoba moglo ostati bez posla zbog pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa.

”Znamo da će posljedice koronavirusa biti velike po globalnu ekonomiju, a samim tim i po privredu u našoj zemlji. Za ovaj kratak period broj nezaposlenih porastao je za 362 osobe, što nisu nimalo optimistični podaci”, upozorio je Hodžić.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia