SarajevoVijesti

Hočko: Ljekari u Kantonu Sarajevo neće učestvovati u štrajku

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (KS) neće učestvovati u štrajku, izjavio je danas za Fenu predsjednik tog sindikata prim. dr. Izet Hočko, demantirajući tako medijske napise o tome da ljekari od ponedjeljka, 14. juna stupaju u štrajk.

Podsjetio je kako se radi o sindikatu koji okuplja oko 1.200 članova, te odbacio tvrdnje o stupanju ljekara u štrajk.

– Izjave u nekim medijima da ljekari idu od ponedjeljka u štrajk su netačne i čista obmana javnosti i naših članova – istaknuo je Hočko.

Dodao je kako spomenute tvrdnje predstavljaju zloupotrebu i drugih koji organiziraju štrajk, pozivajući se na profesiju ljekara.

Istovremeno, potcrtao je kako Sindikat doktora medicine i stomatologije KS traži od Vlade Federacije BiH da izmijeni Zakon o reprezentativnosti sindikata kako bi i ovaj sindikat stekao reprezentativnost i na taj način ostvario vlastita prava, odnosno pristupio potpisivanju Kolektivnog ugovora.

– Sve ostalo je netačno, i koristim priliku da obavijestim građane, korisnike naših usluga, kao i naše kolege i ostale koji učestvuju u radu u zdravstvu da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS neće učestvovati u štrajku te da će biti na usluzi svim građanima kojima treba zdravstvena zaštita – bio je izričit Hočko.  

Prema medijskim napisima, zdravstveni radnici u KS od ponedjeljka stupaju u štrajk u skladu s odlukom Sindikata radnika u zdravstvu.

Kako se navodi, to je odlučeno nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade KS, na kojima nije postignut dogovor.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić naveo je, kako mediji prenose, da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, pozivajući se na odluku Glavnog odbora Sindikata.

Do odluke o štrajku spomenutog sindikata došlo je “jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.