online slots game malaysia
Vijesti

Helez na samitu ministara odbrane NATO zemalja u SR Njemačkoj

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se juče u Saveznoj  Republici Njemačkoj sa ministrima odbrane NATO zemalja, predvođenim ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država, a tema susreta bila je sigurnosna situacija u svijetu, sa naglaskom na agresiju Rusije na Ukrajinu.

Na marginama sastanka, ministar Helez se sastao sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i upoznao ga sa trenutnim aktivnostima u odbrambenom resoru.

Zahvalio je kolegi Pistorijusu na podršci koju Vlada Njemačke pruža u obnovi infrastrukture OS BiH i školovanju bh. kadeta u Njemačkoj. Dogovoren je nastavak podrške infrastrukturnih projekata i proširenje saradnje. Također, dogovoreno je da Vlada SR Njemačke da punu podršku visokom predstavniku u BiH Сhristianu Schmidtu na deblokadi reformskih procesa u BiH.

Ministar odbrane SR Njemačke izrazio je zabrinutost za stanje na Balkanu i obećao punu podršku bh. putu ka euroatlantskim integracijama i razvoju OS BiH.

Ministar Helez se u toku dana sastao i sa pomoćnikom ministra odbrane SAD-a Celestom A. Wallanderom i zahvalio na pojačanoj podršci Vlade SAD-a na novom sazivu Vijeća ministara u implementaciji reformskih procesa. Posebno je istakao značaj djelovanja ambasadora Michaela Murphya u otklanjanju prijetnji integritetu i suverenitetu BiH.

Na sastanku sa ministrom odbrane Hrvatske Mariom Banožićem razgovarano je o predstojećoj konferenciji i izložbi vojne opreme u Zadru u maju mjesecu, gdje će u bh. delegaciji biti i predstavnici namjenske industrije u BiH. Dogovorene su i teme za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske za juni.

Helez je imao priliku susresti se sa ministricom odbrane Nizozemske Kajsom Ollongren.

Ministrica Ollongern je u razgovoru sa ministrom Helezom istakla opredijeljenost u podršci BiH na putu ka NATO-u, te iskazala lični angažman kod drugih zemalja za istu podršku. Izrazila je očekivanje da će nizozemski parlament podržavati BiH, slanjem jedinice OS Nizozemske u misiju ALTHEA u BiH.

Helez je razgovarao sa i šefom delegacije Republike Turske, generalom Goksel Kahjom o mogućem proširenju saradnje, posebno u oblasti namjenske industrije.

Također, na marginama sastanka, Helez se sastao i sa bugarskim ministrom odbrane Dimitrom Stoyanovim, te šefovima delegacije Crne Gore i Slovenije.

Svi sagovornici su izrazili nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlanskim integracijama.

Na kraju radnog dana, u jednoj američkoj bazi na tlu SR Njemačke, ministar Helez je naglasio svoju obavezu, ali i obavezu predstavnika organa vlasti u BiH, na poštivanje i provođenje Zakona o odbrani BiH, tj. na ispunjavanje obaveza za ostvarenje punopravnog članstva u NATO, saopćeno je iz MOBiH.               

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia