online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hadžić za Sarajevsko jutro: Asistivna tehnologija je dodatni alat u rukama profesionalaca

Rehabilitacijske usluge i podizanje svijesti društva o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom cilj je projekta o kojem je za Sarajevsko jutro govorio Selmir Hadžić, stručni saradnik logopeda.

– Projekat je rezultat kontinuirane edukacije nas stručnjaka, koji radimo s djecom s poteškoćama u razvoju, u Kantonu Sarajevo. Godinama smo bili učesnici različitih konferencija i edukacija, gdje smo mogli slušati o ovoj oblasti. Sada imamo ozbiljne uslove da ono što smo učili i primjenjujemo – kazao je Hadžić.

Navodi da je riječ o uređaju koji omogućava praćenje sadržaja na kompjuteru i laptopu, putem pokreta očnih jabučica, namijenjenog za djecu, odnosno osobe koje ne mogu iz različitih razloga koristiti motoriku – nisu motorički sposobni da koriste svoje šake, prste i pokrete ruke, nego im je jedina preostala sposobnost pokret očnih jabučica.

– Značaj ovog projekta je višestruk. Direktna je podrška u odgojno-obrazovnom procesu, jer kao novi model usluga neće biti samo na raspolaganju korisnicima tih ustanova, nego i učenicima redovnih srednjih i osnovnih škola. Jedinstven koncept gdje nije samo akcenat na nabavci opreme, nego kroz ovaj kabinet stručne kompetencije za korištenje ovakve opreme i metoričku prilagodbu stiču svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa; u radu sa djecom s poteškoćama u razvoju – poručio je Hadžić.

Ističe da je dodatan značaj kabineta širenje svijesti o upotrebi asistivne tehnologije i pravilnoj perecpciji asistivne tehnologije.

– Nažalost, u našem društvu se još uvijek asistivna tehnologija percipira kao nešto skupo, ali ta negativna percepcija ne smije biti prisutna, posebno kod donosioca odluka koji moraju razumjeti stvarnu korisnost ove tehnologije. Nema alternative, ako je nešto djetetu potrebno to mora i treba da se nabavlja – podsjetio je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia