online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Granična inspekcija – Zbog nepropisnog transporta zabranjen uvoz zaleđenih prehrambenih proizvoda

Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija, na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo, u utorak su zbog neispunjavanja uslova propisane kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica za uvoz, zabranile uvoz pošiljke prehrambenih proizvoda – kolutići luka (zemlja porijekla Holandija), pecivo (zemlja porijekla Švedska), kolačić brownie (zemlja porijekla Italija) i tortilja (zemlja porijekla Španija), ukupne mase 913,80 kg, isporučenih iz Austrije.

Naime, u postupku kontrole kvaliteta proizvoda  i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe pri uvozu, Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija utvrdile su da nije ispoštovan temperaturni režim transporta (-20°C).

Temperatura u komori iznosila je +20°C, usljed čega je došlo do odmrzavanja i promjene organoleptičkih svojstava pošiljke, zbog čega pošiljka nije upotrebljiva i ne može se uvesti, odnosno staviti u promet, jer nisu ispunjeni uslovi iz Pravilnika o načinu i postupku obavljanja kontrole kvaliteta proizvoda pri uvozu i izvozu,  Zakona o kontroli kakvoće određenih proizvoda pri uvozu i izvozu,  Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe  i Zakona o hrani.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o kontroli kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu  i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine 913,80 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia