online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Gradonačelnici Sarajeva, Tuzle i Goražda dogovorili zajedničke projekte

Gradonačelnici Sarajeva, Tuzle  i Goražda, Benjamina Karić, Jasmin Imamović i Ernest Imamović,  razgovarali su  o unapređenju međusobne saradnje, a dogovoreni su i konkretni zajednički projekti koji će biti realizirani u narednom periodu.

Tokom uzvratne posjete gradonačelniku Goražda , gradonačelnici Sarajeva i Tuzle, izrazili su spremnost za realizaciju projekata u različitim oblastima kojima će se unaprijediti međusobna saradnja tri grada. Jedan od prvih zajedničkih projekata bit će izdavanje četvrtog izdanja  Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, najstarijeg južnoslavenskog riječnika štokavskog narječja u Evropi, čiji je autor Tuzlak Muhamed Hevaija Uskufi.

– Ove godine navršava se 390 godina od najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi. Grupa profesora su, možda  1990. objavili prvo izdanje, dok je grad Tuzla dosad objavio tri i želim da se ta priča širi i da četvrto izdanje objavimo zajedno, Grad Goražde, Grad Sarajevo i Grad Tuzla i vjerovatno će s nama biti i Preporod BiH i da napravimo veliku promociju. Znate da nam negiraju i BiH i Bosanski jezik, a najstariji je štokavskog narječja u Evropi – pojasnio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Po njegovim riječima, grad Tuzla spreman je ponuditi kompletna znanja i iskustva u uspostavi tehnološkog parka u Goraždu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila je da su njene prve ideje nakon imenovanja prije pola godine, bile uspostava jačih i snažnijih  veza sa bh. gradovima, među kojima je i Goražde.

– Uz zajedničko izdavanje bosansko-turskog riječnika u kojem ćemo nas tri gradonačelnika napisati  jedan kvalitetan predgovor, ono što je zapravo poklon Grada Sarajeva djeci Goražda je da na Olimpijskom bazenu u Sarajevu pohađaju školu plivanja, tako da se nadam da će mališani uživati i upoznati svoje drugare iz Sarajeva. Nadam se da će svaka naša posjeta u budućnosti uroditi nečim lijepim i da će korist osjetiti građanke i građani i Sarajeva i grada heroja, Goražda – istakla je Karić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia