online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Građani upraviteljima duguju oko 70 miliona maraka

O problemima u radu upravnika zajedničkih dijelova zgrada, te mogućim rješenjima sa predstavnicima resornog udruženja razgovarali su premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

Prema riječima predstavnika upraviteljskih firmi, problemi u upraviteljstvu su dosta složeni, ali ih je moguće riješiti uz pojačan interes nadležnih institucija i odgovarajuće izmjene propisa. Upraviteljstvo je posao od javnog interesa u koji su uključeni upravnici, etažni vlasnici, predstavnici javnog sektora, tj organa uprave, pravosudne institucije i dr.

U Kantonu Sarajevo su pod upraviteljstvom 4.134 zgrade, ukupne površine od 5.878.330 m². Slabo razumijevanje etažnog vlasništva, te nedovoljna informisanost ko je dužan da snosi troškove održavanja zajedničkih dijelova zgrada ističe se kao jedan od stalnih problema u funkcioniranju upraviteljstva.

– Još uvijek etažni vlasnici i javnost smatraju da zajedničke probleme trebaju rješavati isključivo upravnici. Stanovništvo je naviklo da mnoge potrebe u zgradama finansira javni sektor, posebno popravke krovova, liftova, fasada, održavanje liftova i instalacija.

S tim u vezi je i neplaćanje naknade za upravljanje i održavanje. Procjena je da je u ovom momentu više od 70 miliona KM nenaplaćenih naknada za održavanje zajedničkih dijelova zgrade, a što je predmet pokrenutih sudskih sporova.

Ti se predmeti sporo rješavaju na sudovima i dosta tih sredstava nikada neće biti naplaćeno, zbog čega posljedice snose i upravitelji, ali i oni građani koji uredno i redovno izmiruju ove naknade. Rezultat toga je da su sredstva na računima etažnih vlasnika nedovoljna za potrebe održavanja, a inspekcije bez obzira na to, zbog propusta u održavanju, kažnjavaju upravnike.

Prema uputi nadležnog regulatora Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, upravitelji ne mogu koristiti sredstva bez znanja etažnih vlasnika. Često inspekcija upraviteljima nalaže provedbu radnji koje oni nisu u stanju provesti, jer etažni vlasnici ne dozvoljavaju utrošak njihovih sredstva sa računa u propisane namjene. Zbog toga je posebno u domenu bezbjednosti stanovništva, kada su u pitanju protupožarna zaštita, održavanje liftova, deratizacija, gromobrani i dimnjaci, potrebno donijeti sistemska i institucionalna rješenja, te precizirati nadležnosti i odgovornosti kako etažnih vlasnika, tako i upravnika.

Najveći problem je kantonalni Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada koji je donesen 2017. godine. Zakon je, naglašeno je danas, neusklađen sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o stvarnim pravima, Zakonom o parničnom postupku, Zakonom o izvršnom postupku, nejasan je i nedorečen, te ga je potrebno pod hitno mjenjati, a na čemu upravnici već duže insistiraju.

Premijer Nenadić i ministar Kapidžić, obavijestili su prisutne da se već radi na određenim pripremama i iskazali su punu spremnost da se u najkraćem roku pokrenu procedure izmjena i dopuna ovog zakona, kao i da se dorade mehanizmi njegovog provođenja koji neće zavisti ni od čije pojedinačne volje u sistemu implementacije, nego će biti zasnovani na jasnim i prihvatljivim propisima i procedurama.

Predstavnici Vlade su na izjave upravnika da u prethodnom periodu nisu bili uključeni u izmjene propisa, najavili aktivnu ulogu upravnika u predlaganju najboljih zakonskih rješenja.

– Upravitelji vrlo dobro znaju šta je problem u trenutnom Zakonu. Oni se susreću svaki dan sa njegovim slabim tačkama i rješenjima. Sadašnji Zakon očigledno sadrži odredbe koje nisu jasne i prema kojima su upravitelji odgovorni za neke poslove za koje nisu osigurana sredstva. Ako se tome dodaju i problemi sa neplaćanjem naknade od pojedinih etažnih vlasnika, tj. nedovoljna sredstva na zajedničkim računima etažnih vlasnika, onda su upravnicima zaista vezane ruke da svoj posao profesionalno obavljaju i da ispune sve obaveze koje se od njih očekuju. Dobra iskustva u predmetnoj oblasti, a posebno sistem naplate zakonski je uređen u Tuzlanskom kantonu i treba analizirati i ta rješenja, mogu se ista propisati i u Kantonu Sarajevo – naglasili su predstavnici upravnika.

Za neka od spomenutih pitanja na današnjem sastanku, potrebno će biti pokrenuti i inicijative za izmjenu nekih federalnih, ali i bh. propisa, što će se također usaglasiti između resornog ministarstva i nadležnih kantonalnih i općinskih institucija.

Zaključeno je da je neophodno nastaviti stručnu i javnu raspravu i zakonski doraditi sistem upravljanja i održavanja u Kantonu Sarajevo u što kraćem roku, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia