online slots game malaysia
Sarajevo

Godišnjica stradanja dvije majke i kćerke u Jukićevoj ulici

Na današnji dan prije 28 godina u Jukićevoj ulici na broju 116 dogodila se porodična tragedija.

Zločinci su granatom, prilikom ručka, ubili dvije djevojčice i njihove majke, koje su bile sestre. Ubijena je trogodišnja Zlata Kurtović i njena majka Mediha, te četrnaestogodišnja Amela Fočo i njena majka Rabija. Tom prilikom teže su ranjena još tri člana porodice. 

Članovi porodica, prijatelji i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast djevojčicama i njihovim majkama ubijenim na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva broj 116 u Sarajevu.

“Ova porodica je bila u toku porodičnog ručka. Ovo nije bilo u blizini vojnih ciljeva. Međutim, zločinci sa brda su sa dvije granate napravili masakr. Ovdje su ubili dvije majke i njihovu djecu. Tri člana su ranjena. Osnovna poruka jeste da ne smijemo zaboraviti, da trebamo čuvati uspomenu. Ovo trebamo prenijeti na mlade buduće generacije jer zaborav je nešto što nije dobro za njihovu budućnost”, naglasio je Grabovica.

Poručio je da poruke sudu i tužilaštvu više nemaju smisla.

“Oni zaista ništa ne rade, čini mi se da bi bolje bilo da ne postoje, da ih ukinu, da ih nema. Apsolutno ništa ne rade. Tolike godine su prošle još nikada niti jedne optužnice nisu podigli za toliki broj zločina tokom opsade grada Sarajeva. Šta će nam takvo tužilaštvo? Iz Haga je prebačeno 800 predmeta, koji su pripremljeni za procesuiranje. Nikada nijedan, vjerovatno još nije ni otvoren”, pojasnio je Grabovica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia