online slots game malaysia
BiznisVijesti

Globalni pad doznaka iz dijaspore 142 milijarde dolara u 2020.

Svjetska banka predviđa da će doznake migranata rođacima u matičnim zemljama pasti ove godine za 142 milijarde dolara na globalnom nivou, što će biti njihov najveći pad u novijoj historiji, uslijed pandemije korona krize.

Prema saopćenju Svjetske banke, padu novčanih sredstava koje migranti šalju kući za skoro 20 posto, što je četiri puta veći pad u zemljama s niskim i srednjim primanjima nego tokom finansijske krize 2009. godine, u velikoj mjeri doprinijet će smanjenje njihovih plata i zaposlenosti u inostranstvu.

– Doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju. Aktuelna ekonomska recesija uzrokovana Covidom-19 znatno će utjecati na mogućnost slanja novca kući, zbog čega je od još vitalnijeg značaja da skratimo vrijeme oporavka naprednih ekonomija – kaže predsjednik Grupe Svjetska banka David Malpass.

Procjenjuje se da oko milijardu migranata – od kojih oko 270 miliona radi van svojih matičnih država, a oko 760 miliona su interni migranti – pomaže finansiranje troškova hrane, odijevanja i stanovanja za do tri osobe u zajednicama iz kojih potiču, izjavio je Dilip Ratha, vodeći autor novog izveštaja Svjetske banke o utjecaju Covida-19 na doznake, za Reuters, prenosi Al Jazeera.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia