online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

G. Bamford, čovjek koji je svojim potezom skrenuo pažnju svijeta na dešavanja u BiH

Graham Bamford nije bio povezan s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima. Međutim, slike užasa iz naše zemlje natjerale su ga na žrtvovanje. U tadašnjim svjedočenjima poznanika i psihologa, u svakoj dječijoj žrtvi u Bosni i Hercegovini vidio je svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a među njima i tromjesečna beba.

Gradska uprava Sarajeva ustanovila je 2009. godine nagradu koja nosi ime Grahama Bamforda, a dodjeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam. Tu nagradu dobio je Elvir Karalić.

„Bio sam lično malo postiđen neznajući za žrtvu koju je čovjek uradio da je žrtvovao ono što je najvrijednije. Da je žrtvovao svoj život kako bi na taj način ukazao na nepravdu koja se dešavala u devedesetim, na rat u Bosni, na stradanja“, kazao je Elvir Karalić, Pomozi.ba

“Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati – vojnu zaštitu”, napisao je 48-godišnji Britanac u oproštajnom pismu.

„Bila mi je izuzetna čast i ovo je nagrada koja se dodjeljuje u vidu šestoaprilske nagrade i vjerujte da mi je čak draža nego da sam dobio šestoaprilsku“, kazao je Karalić.

„Institut za istraživanje genocida svake godine na ovaj način prigodno obilježava ovaj veliki i herojski čin. Ove godine tražimo od političkog establišmenta BiH da heroju Grahamu podignu spomenik u Sarajevu jer smatramo da on to zaslužuje, rekao je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Poručio je svim građanima u BiH kako se trebaju sjećati ovog velikog čovjeka.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada su okarakterisali Bamforda kao heroja. Čovjek koji je svojim potezom skrenuo pažnju zapadnog svijeta na dešavanja u Bosni i Hercegovini. Za dobrobit naše države, on je dao svoj život.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia