SarajevoVijesti

Forto: Upravljanje krizom u drastično pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u BiH

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto upozorio je nosioce svih nivoa vlasti na treći val pandemije COVID-19 i ‘dramatičnu situaciju koja se ubrzano pogoršava uslijed dokazanog širenja novih sojeva koronavirusa, koji su zarazniji i rezultiraju težim kliničkim slikama oboljelih, nego je to ranije bio slučaj’.

– Raste broj preminulih, hospitaliziranih i novooboljelih osoba što predstavlja težak izazov za već preopterećen zdravstveni sistem. Sve navedeno zahtijeva reakciju viših nivoa vlasti odnosno preuzimanje odgovornosti za upravljanje dosad najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem koronavirusa – naglasio je u pismu zvaničnicima svih nivoa vlasti.  

Kako naglašava ‘Federacija Bosne i Hercegovine dužna je upravljati krizom odnosno postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao što je postupala i u julu prošle godine kad je donijela naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine’.

Forto ističe da je situacija ‘u julu prošle godine bila neuporedivo bolja u poređenju s današnjom, kad u potpunosti izostaje postupanje Vlade Federacije BiH uprkos jasnim zahtjevima i upozorenjima s nižih nivoa vlasti pa i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH koje je Vladi FBiH više puta predlagalo rigoroznije mjere na nivou ovog entiteta’.

– Umjesto jasne reakcije i aktivnosti, Vlada FBiH je odgovornost i brigu o borbi s pandemijom prepustila kantonima uprkos tome što je jasno da parcijalno donošenje mjera na kantonalnim nivoima ne može dati rezultat kakav bi imale jedinstvene mjere na nivou entiteta ili države. Sloboda kretanja građana odnosno prohodnost među kantonima i entitetima značajno umanjuje krajnji učinak bilo koje mjere koju bi kantonalni nivo vlasti samoinicijativno donio u nastojanju da suzbije dalje širenje koronavirusa. Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji kontrola ulaza u BiH, uprkos opetovanim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, prije ulaska u BiH.

Zahvaljujući izostanku takve mjere, tokom januara i februara su na planinama u okolini Sarajeva, naročito Jahorini, boravili brojni turisti iz regiona i Evrope. To je u kombinaciji s nepoštivanjem epidemioloških mjera rezultiralo lošom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo. Dodatno zabrinjava činjenica da isti scenarij čeka i ostatak Bosne i Hercegovine ako se hitno ne poduzmu rigoroznije mjere prevencije širenja pandemije COVID-19 – upozorio je.

Podsjeća da početkom aprila predstoji katolički praznik Uskrs, kad, kako je napisao, u BiH tradicionalno dolazi veći broj osoba iz inostranstva.

– Ako izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti, ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu, za 20-ak dana možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine gdje je značajan dio onih koji imaju slabije kapacitete da se izbore sa dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH. Zato pozivamo sve predstavnike vlasti, entitetskog i državnog nivoa, da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtijeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu – navodi Edin Forto u pismu zvaničnicima svih nivoa vlasti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.