online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Forto i Vranić: Spremni smo optimalno odgovoriti na četvrti val koronavirusa

Premijer Kantona Sarajevo  Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i zastupnici u Skupštini KS održali su danas radni sastanak sa direktorima i predstavnicima najvećih javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo na kojem su razgovarali o pripremama, mjerama i odgovorima na četvrti val koronavirusa, koji se, prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću može očekivati u avgustu ili septembru mjesecu. 
Kako je ovom prilikom naglasio premijer Forto, sada se trebaju poduzeti mjere kako bi svi bili spremni za novi val. 
“Od posebne je važnosti što smo danas čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS,  Kliničkog centra, Opće bolnice i Domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa.  Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih,” poručio je premijer Forto. 
Zdravstveni sektor je, prema riječima nadležnih, spreman za povećan broj novozaraženih. Kako bi se obezbijedili još bolji uslovi zdravstvenog zbrinjavanja u otežanim okolnostima, iskazane su potrebe za dodatnim zdravstvenim kadrom, za opremanjem dodatnih prostora, za nabavkom novih respiratora, kao i većeg broja brzih testova.  


Zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva i relativno poroznih granica, Bosna i Hercegovina spada u države nekontrolisanog širenja koronavirusa. Zbog toga je angažovanje svih zdravstvenih kapaciteta, uz kontinuiranu kampanju o nužnosti pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, imperativ u sistemu zaštite. 


“Kanton Sarajevo je bio i jeste vodeći i najorganizovaniji nivo vlasti kada govorimo o sveobuhvatnom odgovoru na epidemiju koronavirusa, od preventive do zdravstvenog zbrinjavanja.  Pred nama je novi val epidemije i mi smo u potpunosti spremni odgovoriti na njega. Naš zdravstveni sistem je dobro uvezan, imamo finansijska sredstva za ove namjene i siguran sam da zajedno možemo uspješno odgovoriti i najvećim izazovima koronavirusa”, poruka je premijera Forte sa radnog sastanka sa  predstavnicima zdravstvenih ustanova u KS, saopćeno je iz press službe KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia