SarajevoVijesti

Forto i Nikolić sa studentima: Tražimo konkretne zahtjeve, usvojit ćemo najbolju varijantu zakona

– Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS Aleksandra Nikolić obratili su se danas studentima koji su zbog nezadovoljstva Nacrtom zakona o visokom obrazovanju protestirali ispred zgrade Vlade KS.

Tom prilikom, potcrtali su da će u pripremi ovog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, te ih pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, učestvuju u javnoj raspravi, odnosno da svoje prijedloge dostave pismeno. 

– Ako imate bilo kakve konkretne intervencije spremni smo saslušati i eventualno usvojiti vaš zahtjev u okviru novog zakona. Bit će održan veći broj javnih rasprava, uključujući najmanje četiri termina na Fakultetu političkih nauka – naveo je premijer Forto. 

Prema njegovim riječima, Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine je zastario, te će novi u određenom prijedlogu biti u skupštinskoj proceduri. 

– Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona, pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti – naveo je Forto.   

Ministrica Nikolić izrazila je zadovoljstvo da student žele bolje za sebe, te ih pozvala da zvanično dostave svoje sugestije i da prisustvuju raspravama, koje počinju od 30. maja. Prvi takav sastanak tada će biti održan u Homework HUB-u, a potom će uslijediti četiri okrugla stola na FPN, počevši od 2. juna. 

– Želim izaći u susret svakom zakonu koji doprinosi prosperitetu i boljem životu studenata u Kantonu Sarajevo – kazala je Nikolić. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.