SarajevoVijesti

Forto: Državni nivo ne radi ništa po pitanju nabavke vakcina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da državni nivo ne radi ništa po pitanju nabavke vakcina za građane, te da je Bosna i Hercegovina jedina u Evropi gdje se država nije bavila nabavkom vakcina.

Istakao je da Vlada KS planira nabaviti vakcine komercijalno, jer je to jedini način, s obzirom da imaju osigurana sredstva.

– Ponuđene su nam vakcine i humanitarno, ali broj nije dovoljan za sistemsku imunizaciju – poručio je.

Forto je također upozorio građane da u svakom trenutku može doći do povećanja broja novozaraženih te ih je zamolio da se pridržavaju mjera, koje su liberalne u odnosu na evropske zemlje.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je govoreći o drive in testiranju, kazao da će u toku dana prebaciti kontejner za tu vrstu testiranja kod Vrbanja mosta.

Također je kazao da je Vlada KS poduzela određenje mjere u vezi sa krivičnom prijavom prema Federalnom ministarstvu zdravstva, jer izbjegavaju u Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovati dva člana iz KS.

Vranić je naglasio da Krizni štab KS ima osmišljen plan vakcinacije, te da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija, javni ranici te stariji od 65 godina.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kazala je da je veliki broj roditelja negodovalo na naredbu Kriznog štaba KS u kojoj se navodi da djeca od šest godina trebaju nositi maske.

– To je dobrim djelom i opravdano, ali je Vlada FBiH donijela zaključak i prihvatila naredbe Kriznog štaba da djeca moraju nositi maske, uz izuzetak djece do šest godina – kazala je.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da Vlada KS započinje proces postepene normalizacije nastavnog procesa te da to ministarstvo ne donosi odluke samo, već isključivo u saradnji s Ministarstvom zdravstva i Kriznim štabom KS.

Najavila je i sastanak s predstavnicima vlasti u Tuzlanskom kantonu i Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Federacije BiH na kojem trebaju razgovarati o većoj autonomiji kantonalnih štabova tokom donošenja mjera u vezi sa obrazovanjem.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.