online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo saglasnost za imenovanje prof. dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a

Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo je danas Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje saglasnost na imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Naime, dana 29.12.2023. godine ovo ministarstvo je zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje suglasnosti na Odluku o izboru prof.dr.  Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obavezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja saglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za konkurs, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća o imenovanju Generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Uvidom u dostavljeni spis, utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uslovi za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz člana 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH.

Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u vezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 09.02.2024. godine.

Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora.

Daljnja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sakladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, saopćeno je iz Kabineta ministra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia