online slots game malaysia
BiznisVijesti

FBiH i kantoni omogućili naknade za više od 30.000 demobiliziranih branilaca

Nakon što je donesen federalni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica za borce starije od 57 godina, samo je pet kantona izmijenilo zakonske akte i omogućilo pravo na egzistencijalnu naknadu borcima mlađim od 57 godina.

Pravo na egzistencijalnu naknadu demobiliziranim borcima mlađim od 57 godina prvi je omogućio Bosansko-podrinjski Kanton Goražde, nakon čega su i Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Kanton Sarajevo i Županija Zapadnohercegovačka, također, kroz izmjene i donošenje adekvatnih akata omogućili ovo pravo braniocima, podsjećaju iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Novo pravo u Kantonu Sarajevo je i personalna asistencija za ratne vojne invalide – paraplegičare i 100 posto ratne vojne invalide prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe – navodi se u saopćenju.

Iz resornog ministarstva ističu kako je na federalnom nivou pravo na egzistencijalnu naknadu do sada ostvarilo oko 15.000 branilaca, a zahtjev podnijelo njih oko 18.000.

U skladu sa opredjeljenjem Vlade FBiH i resornog ministarstva, a prema riječima federalnog ministra, boračka kategorija je najzaslužnija kategorija naših sugrađana za odbranu države i oni su prioritet u isplati, bez obzira na uslove uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia