online slots game malaysia
SvijetVijesti

Evropski parlament traži sankcije za Dodika

Evropski parlament zatražio je od Evropske unije da sankcioniše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ponovo zahtijeva da se eurointegracije Srbije uslove uvođenjem sankcija Rusiji, izvještava Glas Amerike. 

Ovi zahtjevi navedeni su u Rezoluciji usvojenoj danas, za koju je od 641. poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142. Rezolucije EP-a imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik David McAllister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

Sve države članice EU pozivaju se da obezbijede da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Što se tiče BiH, EP izražava i zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina unošenja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

Njih je na dan izbora nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Ovakve mjere, kako stoji u tekstu “rizikuju podrivanje demokratskog legitimiteta i konsolidacije etnonacionalizma” u državi.

Rezolucija se odnosi na provođenje zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Radi o obimnom dokumentu, i dio je posvećen i stanju u regionu zapadnog Balkana, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Između ostalog se rezolucijom naglašava potreba da zemlje kandidati i potencijalni kandidati sa područja zapadnog Balkana trebaju da u potpunosti usklade svoje politike sa politikama EU.

– EP naglašava da se zemlje koje žele pridružiti EU moraju u potpunosti uskladiti s temeljnim vrijednostima i zajedničkim politikama u svjetlu ruskog nelegalnog agresijskog rata – navodi se u tekstu.

Poziva se također Evropska komisija i države članice da koriste zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku kao sredstvo za poboljšanje saradnje sa zemljama zapadnog Balkana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia