online slots game malaysia
SvijetVijesti

EU u BiH o odluci visokog predstavnika Schmidta: Korištenje Bonskih ovlasti je krajnja mjera

– Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini komentirali su odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona te su poručili da građani BiH zaslužuju nesmetano provođenje izbora uz više integriteta i transparentnosti, kao i brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima nakon izbora 2. oktobra.

“Evropska unija duboko žali zbog toga što političke stranke nisu uspjele da se dogovore o usvajanju mjera koje bi osigurale integritet i transparentnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Za rezultat imamo današnju odluku Visokog predstavnika Schmidta“, navodi se u saopćenju Delegacije EU.

Naglašeno je da je korištenje Bonskih ovlasti krajnja mjera, također i protiv nezakonitih radnji.

“Opsežna međunarodna supervizija načelno je nespojiva sa članstvom u EU čemu Bosna i Hercegovina teži“, navodi se u reakciji.

Podsjetivši kako je Evropsko vijeće nedavno jasno izrazilo stav da je Evropska unija spremna prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao kandidatsku zemlju, iz Delegacije EU su naveli da očekuju da relevantni domaći akteri u BiH preuzmu liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia