online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

EU dostavila sporazum: Novčana pomoć za građane i preduzeća u BiH od 70 miliona eura

Evropska komisija potpisala je i dostavila BiH Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura.

Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo 22. decembra 2022. godine.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine.

Njime se za region izdvaja ukupno milijardu eura i to pola milijarde eura trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Od 70 miliona eura trenutne pomoći dodijeljenih BiH, 50 miliona eura je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena.

Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu.

Ovakav paket energetske podrške može biti polazna tačka za energetsku tranziciju u BiH, a domaće vlasti bi trebale iskoristiti naredni period za osmišljavanje projekata kako bi u potpunosti iskoristili raspoloživa sredstva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia