online slots game malaysia
SarajevoVijesti

EU donirala KCUS-u opremu kao dio pomoći BiH u borbi s pandemijom COVID-a 19

Evropska unija donirala je danas Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dva trijažna kontejnera i dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

To je samo dio evropske pomoći koju EU pruža zdravstvu Bosne i Hercegovine u borbi s pandemijom koronavirusa.

Primopredaja opreme obavljena je u kompleksu Kliničkog centra, a implementator projekta je UNDP. 

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel, koji je simbolično uručio donaciju, izjavio je tom prilikom novinarima da je ovo nastavak pomoći, kompletiranje donacije od deset trijažnih kontejnera Univerzitetskom kliničkom centru, odnosno samo dio medicinske pomoći Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije koronavirusa, ukupno vrijedne sedam miliona eura, koja se od početka marta isporučuje širom zemlje.

–  Ukupno, od početka pandemije, Evropska unija je donirala KCUS-u opremu vrijednu 628.000 KM, a ukupna donacija za zdravstvene ustanove u Sarajevskom kantonu je oko 930.000 KM – Bizelove su riječi.

Bisel je najavio nastavak isporuke medicinske opreme zdravstvenom sektoru u BiH i u narednim sedmicama.

Budući da posljedice pandemije nisu samo zdravstvene već i ekonomske prirode, Evropska unija će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini s makro pomoći od 250 miliona te sa 73 miliona za pomoć ekonomiji, najavio je Bisel.

Dva donirana trijažna kontejnera su dio od ukupno deset dosad doniranih te će sva oprema pomoći unapređenju kvaliteta procesa trijaže u Kliničkom centru kroz koji dnevno prođe od dvije do dvije i po hiljade pacijenata, kazao je šef Kriznog štaba UKC-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia